Filipinler'de tarihi anlaşma imzalandı

Filipinler hükümeti ile ülkenin güneyindeki Moro İslami Kurtuluş Cephesi, yıllardır süren çatışmalara son vermek amacıyla tarihi bir barış anlaşması imzaladı.

Filipinler'de tarihi anlaşma imzalandı
Filipinler'de tarihi anlaşma imzalandı
GİRİŞ 27.03.2014 15:16 GÜNCELLEME 27.03.2014 15:16

Ülkedeki Müslüman azınlığın büyük bir kısmının yaşadığı Mindanao'da 40 yıldır devam eden ve en az 120 bin kişinin yaşamını yitirmesine neden olan çatışmalara son vermek amacıyla yapılan diplomatik çabaların ardından varılan anlaşmaya, başkent Manila'da Malacanang Sarayı bahçesine kurulan çadırdaki imza töreniyle binden fazla kişi tanıklık etti.

Başkentteki Müslüman mahallesi Quiapo'da toplanan yüzlerce kişi de anlaşmanın imzalanmasını coşkuyla kutladı.

Mindanao'nun güneyinde yer alan ve nüfusunun büyük bir kısmı Müslümanlardan oluşan Bangsamoro'daki bölgesel hükümete daha fazla özgürlük tanıyan anlaşmaya göre, Bangsamoro özerk hükümeti, kendi bütçesine ve polis gücüne sahip olacak. Bölgede yerel seçimler, 2016'da yapılacak.

Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) ve diğer bazı silahlı gruplar, Müslümanların çoğunlukta olduğu güney bölgesinin bağımsızlığı ve Müslüman azınlığın "daha iyi bir yaşam" sürebilmesi için yıllardır mücadele ediyordu.

Nüfusun büyük bir kısmının Katolik olduğu ülkenin güneyindeki çatışmalar, Müslüman azınlığın yoksulluk içinde yaşamasına neden olmuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İstanbul Valiliği duyurdu! Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 96 vatandaş tahliye edildi
Diyarbakır'da yarım kalan yolda elektrik direklerinin görüntüsü şaşırttı