Tayland'ta cuntadan yeni emirler

Tayland'da yönetime el koyan ordu, aralarında görevinden alınan Başbakan Yinglak Şinavatra'nın da bulunduğu 100 siyasetçiyi gözaltına almasının ardından 35 akademisyen ve eylemciyi görüşmek için emirle çağırdı.

Tayland'ta cuntadan yeni emirler
Tayland'ta cuntadan yeni emirler
GİRİŞ 25.05.2014 10:43 GÜNCELLEME 25.05.2014 10:43

Kendisini Ulusal Barış ve Düzen Konseyi olarak adlandıran cunta yönetimi, 155 siyasetçiye kendilerine bilgi vermelerini emrettikten ve 100'ünü gözaltına aldıktan bir gün sonra 35 akademisyen ve eylemciyi görüşmeye çağırdı. Gözaltındaki siyasetçilerin çeşitli askeri kamplarda tutuldukları belirtiliyor.

Cunta yönetimi, dün akşam ayrıca üyelerinin yarısı seçilen, yarısı atanan Senato'nun feshedildiğini duyurdu. Kendisini Başbakan ilan eden darbe lideri General Prayuth Chan-ocha, Senato'nun feshedilmesinin "gerekli kararları almayı kolaylaştıracağını" savundu.

Görüşmeye çağrılan akademisyenler ve eylemciler arasında "hükümdara ihanet yasasını" eleştirenler ve daha önce monarşi reformu planlamakla suçlanan ünlü tarihçi Somsak Jeamteerasakul da bulunuyor. Dün çağrılan akademisyenler ve eylemcilerden çok azının çağrıya icabet ettiği, çoğunun saklandığı belirtiliyor.

Yetkililer, arananların Tayland'dan ayrılmalarının önlenmesi için sınırlarda kontrolleri de sıkılaştırdı. Cuma gününden bu yana komşu Laos ile sınır Tayland vatandaşlarına tamamen kapatıldı.

İnsan hakları örgütleri, cunta yönetiminin akademisyenleri çağırmasını tepkiyle karşıladı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Asya yöneticisi Brad Adams, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Askeri yönetim, Tayland'da insan haklarını serbest düşüşe geçirdi. Ordu, siyasetçileri, eylemcileri ve gazetecileri gözaltına almak, medyaya sansür uygulamak ve tüm gösterileri yasaklamak için gaddarca sıkıyönetim gücünü kullanıyor" yorumunu yaptı.

Darbeyi ve hükümdara ihanet yasasını eleştiren gazeteciler de AA muhabirine, isimlerini ordunun bir sonraki listesinde bulmayı beklediklerini söyledi.

Bu arada cunta, cuma günü bir Facebook sayfası açtı. Sayfada vatandaşlar, orduyu veya monarşiyi eleştiren kişileri ya da gazetecileri ihbar edebilecek. Sayfa 24 saatte 250 bin beğeni aldı.

Ordudan bir yetkili de dün düzenlediği basın toplantısında, siyasetçilerin gözaltına alınmasını savunarak, tutuldukları yerlerde bu kişilere "iyi muamele edildiğini, sebep oldukları karmaşa konusunda düşünecek zamanları" olacağını söyledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz duyurdu: Emekliler için özel çalışma
Uyarı yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesiyle dolandırıcılık girişimi