Myanmar nükleer reaktör inşa edecek

Myanmar hükümetinin, sağlık ve tarım sahasında araştırmalarda kullanılmak üzere nükleer reaktörler inşa etmeyi planladığı bildirildi.

Myanmar nükleer reaktör inşa edecek
Myanmar nükleer reaktör inşa edecek
GİRİŞ 22.07.2014 15:48 GÜNCELLEME 22.07.2014 15:48
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Ülkenin resmi haber ajansı "New Light of Myanmar"ın hükümet yetkililerine dayanarak verdiği haberde, reaktörlerin "gerekli altyapının oluşturulmasının ardından" inşa edilmesinin planlandığını belirtildi.

Haberde, Myanmar Bilim ve Teknoloji Bakanı Ko Ko U'nun, nükleer sektörde çalışacak insan kaynakları oluşturmak amacıyla çalışmalar başlatıldığına ilişkin parlamentonun üst kanadında yaptığı konuşmaya yer verildi.

Ko Ko U, bakanların nükleer reaktörlerin inşasından önce radyasyon sızıntılarına mani olmak amacıyla nükleer gücün yayılmasını önlemeye yönelik bir kanun taslağı hazırlamak istediğini belirtti.

Nükleer silah geliştirme faaliyetleri yürüttüğüne yönelik iddiaları uzun süredir reddeden Myanmar, nükleer teknolojiyi barışçı araştırmalarda kullanmak istediğini ilk kez 2012'de duyurmuştu.

Myanmar'ın gizli olarak nükleer silahlar geliştirme yönünde çalışmalar yürüttüğü iddiası 2010'da Democratic Voice of Burma adlı haber sitesinde yer almıştı. Bu iddia Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) eski bir denetçisi tarafından da desteklenmişti. Myanmar'ın teknik ve mali açıdan nükleer silahlar geliştirecek durumda olmadığına işaret eden bazı uzmanlarsa bu iddiaları şüpheyle karşıladıklarını dile getirmişti.

Myanmar, 50 yıllık askeri yönetimin ardından demokratikleşme yönünde attığı önemli adımların ardından Batılı ülkelerin takdirini kazandı.

Ülke, ABD Başkanı Barack Obama'nın 2012'de Myanmar'a yaptığı gezinin ardından, nükleer denetçilerin ülkedeki tesislerde daha geniş incelemeler yapmalarını öngören bir anlaşmayı imzalayacağını ilan etmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • Temiz Bey 9 yıl önce Şikayet Et
    Onu bunu bilmem Bizim nükleer silahımız olmalı !. ordan burdan satın almaylam değil, kendi elemanlarimiz yapmalı ! israil bir defasında resmen söylemişti, bütün müslüman ülkelerin başşehirlerine birer atom bombası göndermek üzere hazır diye !
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Emekli maaşlarına düzenleme geliyor! Zam oranı için ilk tahmin geldi
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...