Kırgızistan'da '7 Nisan Davası'nda karar

Kırgızistan'da 4 yıl önceki halk ayaklanması sırasındaki ölüm ve yaralanmalardan sorumlu tutulan devrik lider Bakiyev'e müebbet cezası.

Kırgızistan'da '7 Nisan Davası'nda karar
Kırgızistan'da '7 Nisan Davası'nda karar
GİRİŞ 25.07.2014 18:53 GÜNCELLEME 25.07.2014 18:53

Kırgızistan'da 7 Nisan 2010'daki halk ayaklanması sırasındaki ölüm ve yaralanmalardan sorumlu tutulan devrik Devlet Başkanı Bakiyev ve dönemin başbakanı Üsenov, gıyaplarında müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Başkent Bişkek'teki bir askeri yerleşkede Damir Onolbekov'un başkanlığında yaklaşık 4 yıl süren ve Kırgız yargı tarihine "en uzun ve en gergin" dava olarak geçen 7 Nisan davasında mahkeme kararını açıkladı.

Mahkeme, gıyaben yargılanan devrik Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev, eski Başbakan Daniyar Üsenov ile eski Devlet Koruma Müdürü olan Bakiyev'in kardeşi Janibek Bakiyev'i, Devlet Başkanlığı Sarayı önündeki meydanda göstericilere ateş etme emrini vermekten suçlu bularak 3 sanığa müebbet hapis cezası verdi.

Kara para aklama ve görevi terk etmekle suçlanan Milli Güvenlik Devlet Komitesi eski Başkan Yardımcısı ve devrik lider Bakiyev'in oğlu Marat Bakiyev, eski Cumhurbaşkanlığı Sekreteryası Müdürü Oksana Malevannaya ve eski Başsavcı Elmurza Satıbaldiyev hakkında görevini kötüye kullanmaktan 10'ar yıl ağır hapis cezası veren mahkeme, görevini kötüye kullanma ile cinayet ve cinayete teşebbüs suçlarından tutuklu yargılanan eski GKNB Başkanı Murat Sutalinov'u 20 yıl hapis, eski Devlet Koruma Müdür yardımcıları Nurlan Temirbayev ile Daniyar Dunganov'u 25'er yıl ağır hapis, GKNB'nın bünyesindeki "Alfa" Özel Hareket Timi eski Müdürü Almaz Djoldoşaliyev'u ise 6 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Kararda, hakkında cezaevine konma kararı bulunanların tümünün sahip oldukları mal varlıklarına el konulacağı da belirtildi.

Öte yandan göstericilere ateş etmekle suçlanarak tutuklu yargılanan Milli Güvenlik Devlet Komitesi (GKNB) bünyesindeki Alfa ve Arstan adlı keskin nişancı özel hareket timi personelinden oluşan 15 sanık için ise beraat kararı verildi.

Halk ayaklanması sırasında ölen ve yaralananların yakınlarının hazır bulunduğu duruşma salonunda Mahkeme Başkanı Onolbekov, Kurmanbek Bakiyev, kardeşi Janibek Bakiyev, eski Başbakan Üsenov, Bakiyev'in oğlu Marat Makiyev, eski Sekreterya Müdürü Oksana Malevannaya, Arstan Özel Hareket Timi eski Müdürü Esenbay Bayışuulu hakında tutuklama kararı bulunduğunu açıkladı. Kararın okunmasıyla duruşma salonundaki sanıklar kelepçelenerek cezaevine gönderildi.

-2010'daki halk ayaklanması-

Akraba ve yakınlarını kayırma, devlete ait kurumların iktidara yakın isimler tarafından özelleştirilmesi gibi birçok sosyal ve ekonomik sebepten dolayı 7 Nisan 2010'da ayaklanan halk, ülkeyi 5 yıl yöneten Kurmanbek Bakiyev'i devirmişti. Devlet Başkanlığı binası önündeki Ala-too Meydanı'nda güvenlik görevlileri ile göstericiler arasında yaklaşık 12 saat süren çatışmada 1'i polis yaklaşık 100 gösterici hayatını kaybetmişti.

Kurmanbek Bakiyev Belarus'ta, Üsenov ise Kazakistan'da bulunuyor. Kırgızistan Başsavcılığı, bu kişilerin iadesini defalarca talep etmesine rağmen iade talebi geri çevrilmişti.

-Cumhurbaşkanı Atambayev açıklama yaptı-

Bu arada, Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, 7 Nisan davası kararıyla ilgili açıklama yaptı. Hafta başından beri izinde bulunan Atambayev, Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi aracılığıyla yaptığı açıklamada, "Nihayet, 7 Nisan 2010 tarihine kadar ülkeyi yöneten kanlı rejimin eylemleri mahkeme tarafından değerlendirildi" dedi.

Ala-too Meydanı'nda göstericilerin ateş açılarak öldürülmesinde asıl sorumluların cezalandırılması taraftarı olduğunu belirten Cumhurbaşkanı, "Bakiyev rejiminin toplu kıyımı tüm Kırgızistan vatandaşları için ağır ve büyük bir trajedidir. Bu trajedi, yüreklerde ağır yaralar açmıştır. Şimdiden görünüyorki mahkeme kararı tartışılmaya başlanacak. Ancak mahkeme, karar çıkarmakla büyük iş gerçekleştirdi" diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yerel seçim; Panorama; Son durum
CHP'deki "para sayma" soruşturmasında yeni gelişme! Şüphelilerin ifadeleri ortaya çıktı