Afganistan'da oyların sayımı yine ertelendi

Afganistan'da 14 Haziran'da yapılan devlet başkanı seçiminin ikinci turunda kullanılan oyların tekrar sayımı bir daha ertelendi.

Afganistan'da oyların sayımı yine ertelendi
Afganistan'da oyların sayımı yine ertelendi
GİRİŞ 02.08.2014 10:43 GÜNCELLEME 02.08.2014 10:43

Afganistan Bağımsız Seçim Komisyonu Başkanı Yusuf Nuristan, Bileşmiş Milletler Genel Sekreterinin Afganistan Temsilcisi Jan Kubis ile yaptığı ortak basın açıklamasında, oyların yeniden sayımına cumartesi günü devam edileceğini söylemişti.

Seçim Komisyonundan alınan bilgiye göre, adaylardan Abdullah Abdullah'ın gözlemcileri, sayım sürecine katılmadığı için sayım 24 saat ertelendi.

Sayım sürecinin bir daha ertelenemeyeceğini vurgulayan seçim komisyonu yetkilileri, Abdullah'ın, usulsüz oyların iptal edilmesi için Bileşmiş Milletler ve Seçim Komisyonu tarafından belirlenen prensipleri kabul etmediğini ve bundan dolayı oyların yeniden sayımına katılmadığını belirtti.

Abdullah'ın Sözcüsü Fazel Sançaraki ise belirlenen prensiplerde kendi isteklerinin de dikkate alınması için yetkililerle temas halinde olduklarını belirterek, sayım sürecine katılacaklarını söyledi.

Oyların yeniden sayımı, yaklaşık bir hafta önce bayram tatili ve usulsüz oyların yeniden sayım sırasında iptal edilmesi konusundaki anlaşmazlık nedeniyle durdurulmuştu.

Abdullah Abdullah ve Eşref Gani Ahmadzai'in yarıştığı ikinci tur seçime Afganların katılım oranı çok yüksek olmuş ve 8 milyondan fazla oy kullanılmıştı. Ancak Abdullah Abdullah tarafından ortaya koyulan yolsuzluk iddiaları nedeni ile seçim süreci çıkmaza girmişti.

Abdullah ve Ahmedzay, daha sonra ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin girişimleri sayesinde seçimde kullanılan tüm oyların tekrar sayılması konusunda anlaştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
PKK'yı titretecek haber! 'Efsane Tugay' bölgede sahaya indi...
Bakan Şimşek'ten enflasyon vurgusu! Tarih verdi