Afganistan'da oy sayımı sürüyor

Afganistan'da 14 Haziran'daki devlet başkanlığı seçiminin ikinci turunda kullanılan oyların tekrar sayımı devam ediyor.

Afganistan'da oy sayımı sürüyor
Afganistan'da oy sayımı sürüyor
GİRİŞ 04.08.2014 13:59 GÜNCELLEME 04.08.2014 13:59

Yaklaşık 10 günlük aradan sonra dün başlayan sayım sürecine devlet başkanı adaylarından Abdullah Abdullah da katıldı.

Dün oyların iptali için belirlenen ilkelerin eksik olduğunu ileri sürerek sayım sürecine katılmayan Abdullah, Birleşmiş Milletler ve ABD'nin Kabil Büyükelçiliği yetkilileri ile müzakerelerin ardından kararını değiştirdi.

Abdullah'ın sözcülerinden Emrullah Eman, devlet başkanı adayının Seçim Komisyonu ve BM'nin usulsüz oyların iptali ile ilgili taleplerinin dikkate alınacağını belirtmesinin ardından sayım sürecine katıldığını söyledi.

Eman, "Birleşmiş Milletler, ABD'nin Kabil Büyükelçisi ve ABD'nin Afganistan ve Pakistan özel temsilcisi ile uzun görüşmelerde bulunduk. Oyların iptali ve denetlenmesi ile ilgili taleplerimizin dikkate alınması üzerine sürece katıldık" dedi.

Devlet başkanı adaylarından Eşref Gani Ahmedzay'ın ekibi, sayım işlemine Abdullah'ın katılmasını memnuniyetle karşıladı ve sayım sürecinin bir an önce sonlandırılması gerektiğini vurguladı.

Afganistan Bağımsız Seçim Komisyonu Sözcüsü Nur Muhammed Nur da iki adayın seçimde kullanılan 8 milyondan fazla oyun tekrar sayımına katılmasıyla sürecin sorunsuz bir şekilde devam ettiğini dile getirdi.

Nur, her gün yaklaşık bin oy sandığının tekrar sayıldığını kaydetti. Oyların tekrar sayımının üç hafta içinde tamamlanması bekleniyor.

Ülkenin 34 vilayetinden oy sandıkları, başkent Kabil'e Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü (ISAF) tarafından getiriliyor. Seçim Komisyonu'nun güvenliği de ABD askerleri tarafından sağlanıyor.

Afganistan'da 14 Haziran'da yapılan devlet başkanlığı seçiminin ikinci turunda 8 milyondan fazla seçmen sandık başına gitmişti. Abdullah'ın seçimde yolsuzluk yapıldığı iddiaları üzerine seçim süreci çıkmaza girmişti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin girişimleriyle Abdullah ve Ahmedzay, oyların tekrar sayılması ve kazanan adayın ulusal birlik hükümetini kurması için anlaşmaya varmıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bayraktar TB3'te 30. uçuş da tamamlandı
Kassam Tugayları, İsrailli esir Goldberg-Polin'in açıklamasını yayınladı