Kazakistan özelleştirmeye gidiyor

Kazakistan'da, hisselerinin yarısı kamuya ait 278 teşekkül yıl sonuna kadar özelleştirilecek.

Kazakistan özelleştirmeye gidiyor
Kazakistan özelleştirmeye gidiyor
GİRİŞ 05.08.2014 11:53 GÜNCELLEME 05.08.2014 11:53

Kazakistan Maliye Bakanı Bakıt Sultanov, yaptığı açıklamada, hükümet tarafından onaylanan 2014-2016 özelleştirme programı çerçevesinde, yarısı kamuya ait şirketlerin özel sektöre transferlerinin sağlanacağını ifade etti.

Sultanov, Kazakistan'da yarısı kamuya ait 782 teşekkülün bulunduğunu ve bu kuruluşları bütün halinde rekabet ortamına transfer etmeyi amaçladıklarını aktararak, özelleştirme süreçlerinin şeffaflığı ve aleniliği temin edecek özel komisyonlarca yürütüleceğini kaydetti.

Bakan Sultanov, yarısı kamuya ait 782 teşekkülden 278'inin yıl sonuna kadar özelleştirileceğini bildirdi.

Ulusal Varlık Fonu Samruk-Kazyna

Petrol ve dışı üretimde daha fazla yabancı yatırımcı çekmek isteyen Kazakistan, Orta Asya ülkeleri arasında Sovyetler Birliği yıkıldıktan sonraki en büyük özelleştirme programını devreye aldı.

Kazakistan ulusal varlık fonu Samruk-Kazyna, sahip olduğu 599 şirketin 209'unu özelleştirmeyi planlıyor. Stratejik öneme sahip olmadığı değerlendirilen şirketleri özelleştirecek Kazakistan'da, bunun yanı sıra atom enerjisi ile petrol-gaz sektöründeki varlıkların ve elektrik dağıtım şebekelerinin de özelleştirilmesi arzu ediliyor. Geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada Samruk-Kazyna'ya ait 64 kamu tesisinin özelleştirme programına alındığı duyurulmuştu.

Ulusal posta servisinden, ulusal demiryollarına kadar pek çok kaynağın fonu durumundaki Samruk-Kazyna, 100 milyar dolarlık varlığı elinde tutuyor. 2013 yılını 243,6 milyar dolar Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) ile kapatan Kazakistan'ın GSYH'sinin yarısı Samruk-Kazyna'dan geliyor. Kazakistan'da, fona bağlı iştiraklerde 350 bin kişi çalışıyor.

Özelleştirme reformunun devreye alınmasıyla birlikte yaklaşık 2 bin kamu iştiraki çalışanı işten çıkarılırken, söz konusu sayının daha da artacağı belirtiliyor. Buna göre 2014-2015 döneminde Samruk-Kazyna çatısı altında faaliyet gösteren Kazmunay Gaz'ın, istihdamını yüzde 25, Kazakistan Demiryolu Milli Şirketi'nin (Kazahstan Temir Jolı - KTJ) ise yüzde 17 düşürmesi bekleniyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Rezalet! 23 Nisan kutlaması adı altında yapılan etkinlik pes dedirtti
MEB'den son dakika yeni müfredat açıklaması