Rusya S-300'leri başkasına satmak istiyor

Rusya, Suriye için ürettiği S-300 füzeleri başka ülkeye satmak istiyor.

Rusya S-300'leri başkasına satmak istiyor
Rusya S-300'leri başkasına satmak istiyor
GİRİŞ 16.08.2014 09:01 GÜNCELLEME 16.08.2014 09:01

Rus silah şirketi Almaz-Antey Genel Müdür Yardımcısı Vyaçeslav Dzirkaln, Suriye için üretilen S-300 savunma sistemlerin başka ülkeye satılabileceğini söyledi. Daha önce bu füzelerin parçalanacağı açıklanmıştı.

Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi yaptırımları çerçevesinde Suriye için hazırladığı S-300 savunma sistemleri ile ilgili anlaşmaları iptal etmez zorunda kalmıştı. Daha önce konuyla ilgili açıklama yapan Rusya Federal Askeri Teknoloji İşbirliği Servisi (FSMTC) Direktör Yardımcısı Konstantin Biryulin, Suriye için hazırlanan füze savunma sistemlerinin üçüncü bir ülkeye satışının mümkün olmadığını söylemişti. Biryulin, “Burada üçüncü bir ülkeye satış imkanı değerlendirildi. Maalesef bulamadık. İkinci alternatif, S-300’ler parçalanacak ve çöpe gidecek.” demişti.

Ancak, askeri fuarda basına konuşan Almaz-Antey Genel Müdür Yardımcısı Vyaçeslav Dzirkaln, iptal olan anlaşma yüzünden Rusya’nın zarar etmek istemediğini belirtti. Dzirkaln, “Anlaşmaların iptali yüzünden zarara uğruyoruz, bu yüzden sistemleri başka ülkelerle yapılacak anlaşmalarda değerlendireceğiz.” dedi.

İran için hazırlanan S-300’ler de imha edilmişti

Rusya ve İran arasında S-300 füze savunmalarının satışı ile ilgili anlaşma 2007’de imzalanmıştı. Anlaşmaya göre, Rusya Tahran’a 800 milyon dolar karşılığında 5 adet S-300 PMU-1 füze savunma sistemi teslim etmesi gerekiyordu. Ancak, Haziran 2010’da BM Güvenlik Konseyi’nin İran’a yönelik dördüncü yaptırım paketi çerçevesinde Rusya sevkiyatı iptal etmişti.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
110 Liralık kurabiye satan işletmeci "Şu an maliyetine satıyoruz, zam yapıcaz" dedi
İsrail'den İran'a saldırı: Açıklamalar peş peşe geliyor