Tayland'ta 6 devlet okulu ateşe verildi

Tayland'ın güneyinde Müslümanların çoğunlukta olduğu bölgede 6 devlet okulu ateşe verildi.

Tayland'ta 6 devlet okulu ateşe verildi
Tayland'ta 6 devlet okulu ateşe verildi
GİRİŞ 12.10.2014 12:27 GÜNCELLEME 12.10.2014 12:27

Bölge Polis Şefi Albay Kovit Ratanachoti, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gece geç saatlerde Pattani'nin Tung Yang Daeng bölgesinde 5, Mayo'da ise 1 okulun kimliği tespit edilemeyen bir grup tarafından ateşe verilerek yakıldığını söyledi.

Saldırılarda ölen veya yaralanan olmadığını dile getiren Ratanachoti, saldırıların arkasında ayrılıkçı grupların olduğunu tahmin ettiklerini kaydetti.

Öte yandan, ülkenin güneyinde ayrılıkçı gruplar ile yeniden başlaması planlanan barış görüşmelerinin yürütülmesi için askeri yönetim bölgeye yeni bir müzakereci atamayı planlıyor. Tayland basını ise cunta yönetimi lideri Prayuth Chan-ocha'nın atanacak kişinin asker kökenli mi yoksa sivil bürokrat mı olacağına henüz karar vermediğini belirtti.

Barış görüşmelerinin yeni etabının ne zaman başlayacağı netleşmedi. Genelkurmay Başkanı General Udomdej Sitabutr, görüşmelere tüm grupların katılacağını açıkladı.

Uluslararası Kriz Grubu uzmanı Matthew Wheeler ise barış görüşmelerine iyimser bakmadığını belirterek, askeri yönetimin görüşmeleri sürdürmesinin cesaret verici olduğunu, ancak karşı tarafa ne tür imtiyazların verileceğinin netleşmediğini kaydetti.

Müslümanların nüfusun yüzde 5'ini oluşturduğu Tayland'ın güney bölgesi, Malay Sultanlığı'na bağlıyken 1909'da İngiltere ile Tayland arasında imzalanan anlaşmayla Tayland topraklarına dahil edilmesinin ardından ayrılıkçı Müslümanların eylemlerine sahne oluyor. Bölgede, özellikle 2004'ten beri terör saldırıları düzenleniyor, ordu ve ayrılıkçı gruplar arasında çatışmalar çıkıyor. Çatışmalar nedeniyle 2004'ten bu yana 6 bin kişi hayatını kaybetti, 10 binden fazla kişi yaralandı.

Tayland'da eski Başbakan Yinglak Şinavatra hükümeti, ordunun karşı çıkmasına rağmen 2013 yılında Malezya'nın arabuluculuğunda güneydeki ayrılıkçılarla siyasi özerkliği öne çıkaran barış görüşmeleri yapmıştı. 22 Mayıs'ta darbeyle iktidarı devralan cunta yönetimi ise siyasi kriz nedeniyle askıya alınan görüşmelere "Tayland kimliği"ni ön plana çıkartarak yeniden başlamak istiyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Irak'ta peş peşe patlamalar! Askeri üsse hava saldırısı düzenlendi
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İranlı mevkidaşıyla görüştü