Orta Asya’da IŞİD endişesi

Irak ve Suriye’deki çatışmaların odağındaki IŞİD, Orta Asya ülkelerini de endişelendiriyor.

Orta Asya’da IŞİD endişesi
Orta Asya’da IŞİD endişesi
GİRİŞ 23.10.2014 11:13 GÜNCELLEME 23.10.2014 11:13

Örgüt bünyesinde Orta Asya ülkelerinden çok sayıda militanın bulunması bu endişeleri daha da artırıyor. Bölge ülkelerinin verilerine göre IŞİD içinde 4 bin dolayında Orta Asyalı militanı bulunuyor. Bölge ülkelerinin istihbarat birimleri, IŞİD’e katılan militanların gelecekte Orta Asya'da sorun olacağına dikkat çekiyor. Bölgede IŞİD'e sempati duyan çevreler ve grupların bulunması ise, bu endişeleri güçlendiriyor. 
Bu arada Özbekistan İslam Hareketi’nin (İDU), IŞİD ile birleşme yönünde karar alması, dikkatleri bu ülkeye çekti. Afganistan-Pakistan arasında kalan Veziristan’da üs kuran ve daha çok Özbek asıllı militanlardan oluşan İDU geçtiğimiz ay IŞİD’le birleşme yönünde görüş beyan etmiş ve bu örgütü desteklediğini ilan etmişti. Bu durumun İDU'yu daha da güçlü kılacağı ifade ediliyor.

Öte yandan Özbekistan, Kırgızistan Kazakistan ve Tacikistan’dan IŞİD’e olan katılımın devam ettiği bildirildi. Orta Asya’dan gelen bir çok kişinin Türkiye’deki IŞİD hücrelerinde kaldıkları, akabinde aldıkları kısa bir eğitimden sonra bu örgüte katıldığı ileri sürülüyor. Orta Asyalı bazı gençlerinin ise iş bahanesiyle Rusya üzerinden IŞİD’e kazandırıldığı iddia ediliyor. 

Diğer yandan IŞİD'e yakın siteler üzerinden propaganda faaliyetlerinde bulunan Özbek militanlar, Suriye'de giriştikleri sıcak çatışmalara dair görüntüleri ve fotoğrafları yayınlıyor. 

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Rusya NATO'yu göz hapsine aldı! O ülkelerden ev satın alıyorlar
Kulüpler Birliği geri adım atmıyor! Büyükekşi yönetimine büyük baskı