Sinabung Yanardağı'nın çevresi kullanılamaz halde

Endonezya'daki Sinabung Yanardağı'nın çevresinde bulunan 3 bin hektarlık ekim alanını kullanılamaz hale getirdi.

Sinabung Yanardağı'nın çevresi kullanılamaz halde
Sinabung Yanardağı'nın çevresi kullanılamaz halde
GİRİŞ 25.10.2014 09:50 GÜNCELLEME 25.10.2014 09:50

Sinabung Yanardağı, haftalardır kül püskürtmeye devam ederken, bölgede 3. derece alarm durumu sürüyor. Yanardağ çevresinde kurulan kontrol noktalarında ise yetkililer 24 saat incelemelerde bulunuyor.

Yanardağda meydana gelen irili ufaklı patlamalar nedeniyle püsküren küller 3 kilometre yüksekliğe ulaşırken, yanardağa 30 kilometre yakınlıktaki yerleşim birimlerinde kül yağmuru nedeniyle hayat felç oldu.

Kül yağmurundan en çok etkilenenler, yanardağ çevresindeki köylerde yaşayan ve çiftçilik ile uğraşan köylüler olurken, yaklaşık 3 bin hektarlık ekim alanı kül ile kaplandı.

Sumatra Adası Ziraat Bölümü Başkanı Roem, "Sinabung Yanardağı'nda meydana gelen patlamalar nedeniyle 3 bin hektarlık alan küllerle kaplandı. Ekilen meyve ve sebzeler tamamen küllerle kaplanmış. Bu mamulleri ekibimle beraber kurtarmaya çalışıyoruz. Yanardağda henüz gerçekten büyük denebilecek bir patlama meydana gelmedi. Eğer korkulan olursa, zarar gören ekim alanlarının oranı 10 kat artabilir. Büyük bir patlama olmaması için dua ediyoruz" diye konuştu.

Bölgede kül kitlesi nedeniyle hava kirliliği artarken, şehirler tamamen gri renge büründü. Sokağa çıkan insanlar kül ve hava kirliliğinden korunmak için maske kullanıyor. Çevrede solunum yolları ve cilt hastalıklarında artış görülürken, kül kitlesinden en çok etkilenen kesiminse çocuklar olduğu belirtiliyor.

400 yıl boyunca aktif olmayan yanardağ, 3 yıl önce faaliyete geçmişti. En son patlama ise sene başında meydana gelmiş, patlama sonucu 16 kişi hayatını kaybetmişti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir!