Nükleer müzakereler yine uzuyor

İran ile P5+1 ülkeleri arasındaki nükleer müzakerelerin son gününden beklendiği gibi nihai anlaşma çıkmadı.

Nükleer müzakereler yine uzuyor
Nükleer müzakereler yine uzuyor
GİRİŞ 24.11.2014 15:13 GÜNCELLEME 24.11.2014 15:13
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Reuters'a konuşan Batılı bir diplomat, nükleer müzakerelerde son tarihin 1 Temmuz'a kadar uzatılması ve Mart ayında siyasi anlaşmanın sağlanması ihtimalinin belirdiğini söyledi.

"BUGÜN SONUÇLANMAZ"

İran ile 5+1 (BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi 5 ülke ve Almanya) arasında Avusturya'nın başkenti Viyana’da nükleer müzakerelerin son gününe girilirken, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, görüşmelerin beklendiği gibi bugün sonuçlanmasının mümkün olmadığını söyledi.

Tarafların “hâlâ birbirine çok uzak” olduğunu söyleyen Alman Bakan, “Burada anlaşmaya varmak için görüşüyoruz. Ancak başaramazsak, yolun burada bitmemesi için farklı fırsatlara bakmak ve müzakereleri devam ettirmek gerekir” diyerek, görüşmelerin uzayacağının sinyalini verdi.

SÜREÇ UZAYACAK

Reuters’a konuşan bir ABD Dışişleri yetkilisi, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif müzakerelerin uzatılması için görüşmelere başladığını söyledi. “Hedefimiz anlaşmaya yönelik adımlar atmak” diyen ABD Dışişleri yetkilisi, “Fakat bitime 24 saatten az kala yeni seçenekleri değerlendirmemiz gayet doğal. Süreci uzatmak da bu seçeneklerden birisi” diye konuştu.

'TARAFLAR ARASINDA UÇURUM VAR'

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de, daha önce bazı konularda ilerleme kaydedilmesine rağmen taraflar arasında halen çözülmesi gereken farklılıklar olduğunu söylemişti.

ABD Başkanı Barack Obama da önceki hafta, yürütülen müzakerelerde 24 Kasım’a kadar anlaşma sağlanamayabileceğini belirterek, taraflar arasında "büyük bir uçurum" olduğunu söylemişti.

İran’ın ekonomik yaptırımlar nedeniyle masaya oturduğunu söyleyen Obama, öncelikli hedefin nükleer silahların teminini önlemek olduğunu yinelemişti.

CENEVRE'NİN TEKRARI MI?

İran ile 5+1 ülkeleri arasında İsviçre'nin Cenevre kentinde 24 Kasım 2013 tarihinde yapılan müzakerelerde geçici anlaşmaya varılmış ve bu anlaşma uyarınca taraflar arasında 20 Temmuz'a kadar kapsamlı bir anlaşmaya ulaşılması öngörülmüştü.

Ancak farklılıkların giderilememesi nedeniyle müzakerelerin son tarihi, 6 aylık ek süre belirlenerek 24 Kasım'a kadar uzatılmıştı.

NÜKLEERE IŞİD ŞARTI

ABD Başkanı Obama’nın bir süre önce İran lideri Ayetullah Hamaney’e bir mektup yazarak, IŞİD ile mücadelede destek istediği ortaya çıkmıştı.

Tahran yönetimi daha önce birçok kez IŞİD’e karşı mücadelede işbirliği yapmak için, nükleer programıyla ilgili yaptırımların tamamen kaldırılması ve nihai bir anlaşmaya varılması şartını öne sürmüştü.

IŞİD ile mücadelede izlenecek yol, ABD’nin İran’a karşı nükleer müzakerelerle ilgili tavrında da belirleyici rol oynayacak. İsrail yönetimi ise müzakerelerin çökmesi ve yeni bir tarih belirlenmemesi için bastırıyor.

YORUMLAR 1
  • misafir 9 yıl önce Şikayet Et
    acem siyasetinin oyalama taktiğinden başka bir şey değil
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Sancaktepe Belediyesi'ndeki jakuzi yalanına İsmail Erdem'den tokat gibi cevap!
Kar maskeli hırsızların kuyumcuyu soydukları anlar kamerada!