NATO Afganistan'dan resmen çekildi

ABD liderliğindeki NATO güçlerinin Afganistan'daki misyonu başkent Kabil'de düzenlenen törenle resmen sona erdi.

NATO Afganistan'dan resmen çekildi
NATO Afganistan'dan resmen çekildi
GİRİŞ 28.12.2014 15:52 GÜNCELLEME 28.12.2014 15:52
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Törene, Afganistan'daki NATO Güçlerinin Komutanı General John Campbell, Afganistan Devlet Başkanının Ulusal Güvenlik Müsteşarı Hanif Etmer ile çok sayıda üst düzey Afgan ve yabancı yetkili katıldı.

General Campbell, burada yaptığı açıklamada, bugün Afganistan için bir dönemin kapandığını ve yeni bir dönemin başladığını belirterek "Afganistan'da hayatını kaybeden kahramanları unutmayacağız. Bu misyon onların fedakarlıkları sayesinde tamamladı ve başarılı olduk. Afganları karanlık ve umutsuzluktan birlikte çıkardık ve onlara gelecek için umut verdik" dedi.

Afganistan'ın geçmişteki kara günlere bir daha asla dönmeyeceğini vurgulayan General Campbell, "Düşman, silahlarını bırakarak barış sürecine katılmalı, artık bunun zamanı gelmiştir" diye konuştu.

Campbell, Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü (ISAF) mensuplarına hitaben, "Siz Afganistan'ın daha güçlü ve kendi ülkelerimizin daha güvenli olmasını sağladınız" ifadesini kullandı.

Afganistan Devlet Başkanının Ulusal Güvenlik Müsteşarı Etmer de konuşmasında, yabancı yetkililere hitaben, "Ülkemizin güvenliği için topraklarımızda hayatını kaybeden çocuklarınızı asla unutmayacağız, onlar bizim de çocuklarımız" dedi.

Ülke güvenliğinin artık Afgan güçleri tarafından sağlanacağına işaret eden Etme, NATO'nun, Afgan güvenlik güçlerinin kurulması için Afganistan'a destek verdiğini ve artık bu güçlerin ortak düşmana karşı mücadele ettiğini söyledi.

13 yıl önce 50'den fazla ülkenin katılımıyla Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü (ISAF) kapsamında başlayan Taliban ve El-Kaide ile mücadele misyonu, 1 Ocak 2015'ten itibaren "Kararlı Destek" misyonuna dönüşecek. "Kararlı Destek" misyonu kapsamında 11 bini Amerikalı 13 bin 500 yabancı asker, Afgan güçlerine eğitim, danışma ve yardım hizmeti vermek için ülkede kalacak. Amerikan askerlerinin belli bir kısmı özel durumlarda terörle mücadele operasyonlarına da katılacak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • hakan 9 yıl önce Şikayet Et
    Afganistanın içine ettiler.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!
Türk savunma sanayiinin ihracat başarısı Çin'in gündeminde