Emekli terzi Sri Lanka'da cami yaptırdı

Emekli terzi Muhsine Keskin'in vefatından günler önceki bağışıyla Sri Lanka'da inşa edilen cami ibadete açıldı.

Emekli terzi Sri Lanka'da cami yaptırdı
Emekli terzi Sri Lanka'da cami yaptırdı
GİRİŞ 14.04.2015 14:43 GÜNCELLEME 14.04.2015 14:43
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

İHH İnsani Yardım Vakfı, küçük yaşta çalışmaya başladığı askeri dikim evinden 29 yıl sonra emekli olan 5 çocuk annesi Keskin'in vefatından birkaç gün önce yaptığı bağışla Sri Lanka'nın Batticaloa kentinin Eravur kasabasında, Muhsine Keskin Camisi'ni inşa ettirdi. 

Sri Lanka'daki geleneklere göre erkeklerle aynı camiye gidemeyen kadınların ibadet edebilmesi için yapılan cami, "Yetim Dayanışma Günleri" kapsamında İHH'nın ülkede bulunan ekibi, İHH'nın bölgedeki partneri Serendip Vakfı temsilcileri ve mescidin yer aldığı kasabada yaşayan kadınların katılımıyla ibadete açıldı.

Bölgedeki kadınların hac ve umre öncesi ilk durağı olacak ve bu ibadetler için son hazırlıklarını tamamlayacakları Muhsine Keskin Camisi 20 bin dolara mal oldu. Yaklaşık 100 kadının aynı anda ibadet edebileceği camide, abdesthane, tuvalet ve banyo bölümleri de bulunuyor. 

"Yüklü miktarda bağışta bulundu"

Mescidin açılışında konuşan İHH Çocuk Kulübü Üyesi Ayşe Soycan, Muhsine Keskin'i hayattayken tanıma imkanı bulduğunu söyledi.

Keskin'le İstanbul'da bir hafız okulunun açılışında tanıştığını ifade eden Soycan, "O gün Muhsine Teyze üzerinde eski bir kıyafetle hafız okuluna gelmişti. İlk geldiğinde bize yüklü bir miktarda bağışta bulundu. Ancak üzerindeki elbiselere bakınca kendisi yardıma muhtaç birine benziyordu. Bağışladığı miktar karşılığında biz çok şaşırdık. Vefatından sonra öğrendik ki Muhsine Teyze çeşitli yerlerde su kuyusu açtırmış. Bazı yetimhanelerin çeşitli bölümlerini yaptırmış. Bu hayırların makbuzları vefatından sonra çocuklarına ulaştı. Çocukları bu makbuzları görünce çok şaşırdı" diye konuştu. 

Soycan, Keskin'in cami ile Sri Lanka'da büyük bir hizmet yaptığı anlatarak, "Dünyanın öbür ucunda bir mescit yapmak onun hayratı için çok büyük bir sevap olacak. Bu cami, Sri Lanka şartlarına göre son derece modern bir şekilde inşa edildi. Ülke geleneklerine göre kadınlar, erkeklerin kullandığı camilere giremiyor. Bu açıdan çok önemli. Kadınlar da artık rahatlıkla bu cami sayesinde ibadetlerini yapabilecek" dedi. 

Açılış, İHH ekibinin kıldığı namaz ve yapılan dua ile sona erdi. 

İHH ekibi incelemelerde bulundu

Öte yandan, İHH ekibi, Afganistan'da 2010 yılında geçirdiği uçak kazası sonucu hayatını kaybeden İHH Asya Bölgesi Sorumlusu Faruk Aktaş adına Sri Lanka'nın Puttallam şehrinde yaptırılan bir sağlık merkezinde incelemelerde bulundu. Buradaki kadın ve çocuklarla bir süre sohbet eden ekiptekiler, çocuklara çeşitli hediyeler verdi. 

Sağlık faaliyetlerine 4 yıl önce başlayan merkezde, ücretsiz muayene ve ilaç dağıtımı yapılıyor. Teşhisin ardından durumu ağır olanlar başka hastanelere sevk edilirken, göz ve diş problemi olan hastalar ise İHH'nın Sri Lanka'daki partneri olan Serendip Vakfı tarafından desteklenen bir hastanede ücretsiz tedavi ediliyor. 

Gönüllü doktorların haftada üç gün çalıştığı merkez, sağlık hizmetinin verilmediği zamanlarda ise çevredeki kadın ve çocuklar için dershane olarak kullanılıyor. Kadınlar ve çocuklar burada Arapça ve Kur'an-ı Kerim öğreniyor. 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • Adem Güzel 9 yıl önce Şikayet Et
    Hayırların en güzeli gizli yapılanıdır.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İranlı mevkidaşıyla görüştü
Merkez Bankası anketi açıkladı: İşte yıl sonu dolar ve enflasyon tahmini