Rusya: İran'dan bunu bekliyoruz

Rusya Güvenlik Kurulu Sekreter Yardımcısı Lukyanov: "İran'ın açtığı davayı geri çekmesini bekliyoruz"

Rusya: İran'dan bunu bekliyoruz
Rusya: İran'dan bunu bekliyoruz
GİRİŞ 14.04.2015 16:46 GÜNCELLEME 14.04.2015 16:46

Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev, İran'a teslimatına karar verilen S-300 hava savunma sistemlerinin savunma amaçlı olduğunu, İran'ın bunları güvenliği için kullanacağını söyledi.

Şanghay İşbirliği Örgütü üyesi ülkelerin Güvenlik Konseyi Başkanları Toplantısı'nda konuşan Nikolay Patruşev, S-300 hava savunma sistemlerinin başka bir ülkeye zarar verecek nitelikte olmadığı belirtti. Patruşev, İran'ın S-300 sistemlerini kendi güvenliğini sağlama yönünde kullanılacağını ifade etti.

Rusya Güvenlik Kurulu Sekreter Yardımcısı Evgeniy Lukyanov ise İran'a S-300 hava savunma sistemlerinin teslimatı konusunda kesin bir tarih söyleyemeyeceğini dile getirdi. Lukyanov, Moskova yönetiminin daha önce teslimatı askıya alınan S-300 hava savunma sistemlerini gönderme kararı aldığı için İran'ın bununla ilgili açtığı davayı geri çekmesini beklediklerini vurguladı.

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ilgili kararnameyi imzalamasıyla S-300 hava savunma sistemlerinin teslimatının önünde hiçbir hukuki engelin kalmadığını bildirdi.

İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan'ın bu hafta içinde yapacağı Moskova ziyaretinde S-300 hava savunma sistemlerinin teslimatı konusunda ilk adımın atılması bekleniyor.

Rusya ve İran, 2007 yılında S-300 hava savunma sistemi satışı konusunda anlaşma imzalamış, ABD ve İsrail anlaşmaya sert tepki göstermişti. Rusya, 2010'da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin İran'a yönelik silah ambargosu kararı almasının ardından S-300 anlaşmasını tek taraflı askıya aldığını açıklamıştı. İran, Rusya'nın kararını uluslararası mahkemeye taşıyarak 4 milyar dolarlık dava açmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Putin ise dün imzaladığı kararnameyle S-300 sistemlerinin İran'a teslimatı, Rusya topraklarından bu ülkeye transit geçişi, Rus gemi ve hava araçlarıyla taşınmasına yönelik yasağı iptal etti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı