İran: Başkan Putin'i tebrik ediyoruz

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Rusya'nın S-300 kararıyla ilgili, 'Başkan Putin'i tebrik ediyoruz' dedi.

İran: Başkan Putin'i tebrik ediyoruz
İran: Başkan Putin'i tebrik ediyoruz
GİRİŞ 14.04.2015 17:32 GÜNCELLEME 14.04.2015 17:40

Zarif, ülkesi ile 5+1 ülkeleri arasında İran'ın nükleer programı üzerindeki uzlaşı hakkında, "BM, ABD ve AB tarafından İran'a uygulanan tüm yaptırımlar anlaşmanın ilk aşamasından itibaren hemen kaldırılmalıdır" dedi.

Zarif, "BM, ABD ve AB tarafından İran'a uygulanan tüm yaptırımlar anlaşmanın ilk aşamasından itibaren hemen kaldırılmalıdır. Biz bu anlaşmayla geri dönüşü olmayan kararlar alacağız. Diğer tarafın da aynı şekilde davranmasını umut ediyoruz. Bu anlaşmayı kimsenin ihlal etmemesini umuyorum. Biz etmeyeceğiz" dedi.

''BAŞKAN PUTİN'İ TEBRİK EDİYORUZ''

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dün imzaladığı kararnameyle 2010 yılında askıya alınan S-300 hava savunma sistemlerinin İran'a teslimatının önünün açılmasını da değerlendiren Zarif, bunun "iyi yönde bir adım" olduğunu söyledi.

Zarif, "Başkan Putin'in kararını memnuniyetle karşılıyoruz ve tebrik ediyoruz. Rusya bizim için çok önemli bir ülke ve stratejik ortaklığımız var. Biz bu stratejik işbirliğimizin devam etmesini umuyoruz" şeklinde konuştu.

İspanya Dışişleri Bakanı Margallo da İran'ın tarihi, kültürü, nüfusu ve ekonomisi açısından önemli bir ülke olduğunu belirterek, "Özellikle enerji alanında önemli çünkü enerji haritası bu dönemde çok hızlı bir değişim gösteriyor. İran dünyadaki petrol rezervinin yüzde 9'una, doğalgaz rezervinin de yüzde 18'ine sahip bir ülke" dedi.

Margallo, "Ayrıca İran, bölgede çok önemli bir rol oynuyor ve çözüm bekleyen DAEŞ ve El Kaide gibi sorunlar için de ciddi bir aktör" ifadesini kullandı.

Zarif, bugün İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ile de görüştükten sonra Portekiz'e geçecek.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
YRP Genel Başkan Danışmanı Mollaismailoğlu'ndan Cumhur İttifakı çağrısı!
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!