40 yıllık savaş bitti, silahlar bırakılıyor

Filipinler'de 40 yıldır devam eden hükümet ile Müslüman halk arasındaki problemlerde nihayet çözüm sağlandı

40 yıllık savaş bitti, silahlar bırakılıyor
40 yıllık savaş bitti, silahlar bırakılıyor
GİRİŞ 13.06.2015 16:10 GÜNCELLEME 13.06.2015 16:10

Filipinler'de hükümet güçleri ile Müslüman halk arasında yaklaşık 40 yıldır devam eden çatışmaları sona erdiren tarihi anlaşmanın ilk adımı Salı günü atılıyor.

Filipinler'de hükümet ile Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) arasında varılan barış anlaşmasının hayata geçirilmesi için geri sayım başladı. Hükümet ile MİKC arasında Mart 2014'te imzalanan anlaşma kapsamında, Salı günü yapılacak sembolik törenle MİKC elindeki silahların yüzde 5'ini uluslararası gözlemcilerin de yer aldığı bağımsız silah bırakma komisyonuna teslim edecek. Cotabato'da yapılacak ve MİKC'e bağlı Bangsamoro İslami Silahlı Kuvvetleri'nden 145 kişinin silah bırakacağı törene Devlet Başkanı Benigno Aquino da katılacak.

Anlaşma göre, MİKC'in silah bırakması karşılında merkezi hükümetin uzantısı niteliğinde olan Mindanao Özerk Bölgesi lağvedilerek yerine daha geniş siyasi, sosyal ve kültürel haklara sahip yeni bir özerk bölge tesis edilecek. Daha geniş bölgeyi kapsayacak Bangsamoro Siyasi Birimi, yeraltı kaynaklarının tasarrufu konusunda da söz sahibi olacak. Kendi kendini yönetme hakkına kavuşacak yeni siyasi yapının şekli ve büyüklüğü, bölgede yapılacak referandum sonunda ortaya çıkacak.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Mirasta yeni uygulama: Yıllar sonra evinizden olabilirsiniz!
CHP kurmayları açıkladı! İşte Özel'in Erdoğan'a götüreceği konular