Pakistan, İngilizceyi resmi dillerden çıkarıyor

Pakistan, yıllardır uygulanan İngilizcenin resmi dil olmasını öngören kararı iptal ediyor...

Pakistan, İngilizceyi resmi dillerden çıkarıyor
Pakistan, İngilizceyi resmi dillerden çıkarıyor
GİRİŞ 29.07.2015 11:35 GÜNCELLEME 29.07.2015 11:35
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Pakistan, İngilizcenin resmi diller arasından çıkarılması yönünde bir karar aldı. Ülke resmi dil olarak sadece Urducayı kullanacak.

Ülkede İngilizcenin resmi dil olmaktan çıkarılacağı uzun bir süredir konuşuluyordu. The Times'a bir röportaj veren Pakistan Planlama Kalkınma ve Ulusal Reform Bakanı İhsan İkbal iddiaları doğrulayarak resmi dil konusunda değişiklik yapılacağını söyledi.
İkbal, kararın 1973 yılında alınan bir mahkeme kararına dayandığını açıkladı. O dönem, 15 yıl içinde Urducaya geçilmesi şeklinde alınan mahkeme kararının daha sonra uygulanmadığını kaydetti.

Kararla İngilizcenin yasaklandığını düşünmenin yanlış olacağını ifade eden İkbal dünyanın en çok konuşulan dillerinden biri olan İngilizcenin okullarda Urduca ile beraber öğretilmeye devam edeceğinin altını çizdi.

İkbal ayrıca bazı Pakistanlıların uygulamanın yeni nesillerden büyük tepki göreceğini düşünmesine rağmen bunun ülke demokrasisine büyük katkıları olduğunu, İngilizce bilmeyen insanların demokratik hayata katılımının kolaylaştırıldığını da sözlerine ekledi.

Böylece birbirlerine uzun zamandır rakip olan Hindistan ve Pakistan bu konuda da ayrışmış oldu. İngiltere'nin 1947'de bölgeden çekilmesi ile iki ülke de resmi dil olarak İngilizceyi kullanıyordu. Hindistan resmi dil olarak Hintçe ve İngilizceyi kullanırken Pakistan İngilizceyi bırakma kararı aldı.

YORUMLAR 6
  • bir müslüman 8 yıl önce Şikayet Et
    Salih bey kürtce ve türkce 100% 40% arabcadan oluşurken neden ingilizceyi aliyormusuz?? Yani senin dedigine katilmiş olsak arabcayI resmi dil yapmamız lazım 2 hem kuranı anlarız yani nedem ingilizce af edersin neden bu kavurlara özenti??
    Cevapla
  • Salih 8 yıl önce Şikayet Et
    İngilizcenin resmi dil olması daha iyi değil mi? Türkçe-kürtçe diye birbirimizi yemektense dünyada en çok konuşulan dil ingilizce konuşulsa ne kaybederiz? Kaybetmek şöyle dursun ingilizceyi öğreneceğiz diye oluk oluk para dökmekten de kurtulurduk. Örnek isterseniz Yeni Zelanda, Avustralya, Kanada, Hindistan vs. Kimse bana milliyetçilik naraları atmasın lütfen. Can güvenliği olmayan bir yerde türk-kürt veya başka bir milletten olmanın bir önemi var mı?
    Cevapla
  • Yilmaz 8 yıl önce Şikayet Et
    pakistan dili dünya dili olsun
    Cevapla
  • yasar 8 yıl önce Şikayet Et
    salih sen uzaya geri dön ne olurrrr
    Cevapla
  • furkan 8 yıl önce Şikayet Et
    helal olsun ingilce lehçesini bırakmış
    Cevapla
  • temiz bey 8 yıl önce Şikayet Et
    helal olsun !
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek: "Harcamaları mümkün olduğu ölçüde kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz"
ABD ve İsrail'den kanlı anlaşma! Hamas'ı öne sürüp el sıkıştılar