Protestolarda 8 kişi öldü

Gujarat eyaletinde, kamuda çalışma ve eğitim hakkı isteyen Patel topluluğunun düzenlediği protestolarda biri polis 8 kişi hayatını kaybetti.

Protestolarda 8 kişi öldü
Protestolarda 8 kişi öldü
GİRİŞ 27.08.2015 12:47 GÜNCELLEME 27.08.2015 12:47

Hindistan'ın kuzeybatısındaki Gujarat eyaletinde, kamuda çalışma ve eğitim hakkı isteyen Patel topluluğunun düzenlediği protestolarda sekiz kişi hayatını kaybetti.

Ülke basınında yer alan haberlerde, eyaletin çeşitli kentlerinde düzenlenen protestolarda aralarında bir polis memurunun da bulunduğu sekiz kişinin öldüğü, yüzlerce kişinin yaralandığı belirtildi.

Topluluk üyelerinin devlet bankalarına ve kamu malına zarar verdiği, belediye otobüslerini ateşe verdikleri, emniyet binasına ve çalışanlarına saldırdıkları kaydedildi.

Bazı kentlerde sokağa çıkma yasağı ilan edilirken, bölgeye askerler gönderildi. Gujarat'taki olayların diğer eyaletlere yayılmasını önlemek amacıyla telefon ve internet servisleri kesildi.

Olayların ardından bir açıklama yapan Hindistan Başbakanı Narendra Modi, "Şiddetin kimseye yararı yok. Barışçıl bir diyalog ilerlemenin tek yoludur" dedi.

Topluluğun lideri 21 yaşındaki Hardik Patel, önceki gün Ahmedabad kentinde yaklaşık yarım milyon kişinin katıldığı bir miting düzenledikten sonra gözaltına alınmış, bunun üzerine bölgede etkisi olan, daha çok çiftçilerden oluşan Patel grubu dün eyalet çapında grev başlatmıştı.

Patel topluluğunun kast sisteminden ötürü okullarda ve devlet dairelerinde uygulanan kontenjanın kaldırılması talebi, Eyalet Başbakanı Anandiben Patel tarafından Yüksek Mahkeme'nin kararlarına aykırı olduğu gerekçesiyle geri çevrilmişti.

Gujarat eyaletinin 63 milyonluk nüfusunun yaklaşık yüzde 20'sini oluşturan Patel topluluğu, genellikle çiftçilerden oluşuyor.

ABD'ye ve İngiltere'ye çok fazla göç veren topluluğun bazı üyeleri, bu ülkelerde gösterdikleri ekonomik başarılarla ön plana çıkıyor. Buna rağmen Patel topluluğu Hindistan'daki kast sisteminde en alt tabakada bulunuyor ve kamuda görev alamıyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
IMF'den küresel ekonomi açıklaması: Endişelenecek çok şey var
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Son asrın en büyük katliamlarından birisi Gazze'de yaşanıyor