Sıfırdan kurulan 'akıllı şehir' fiyasko

Hindistan'da 100 kilometrekarelik alanda inşa edilen Lavasa şehri

Sıfırdan kurulan 'akıllı şehir' fiyasko
Sıfırdan kurulan 'akıllı şehir' fiyasko
GİRİŞ 27.11.2015 11:20 GÜNCELLEME 27.11.2015 11:20

Hindistan'da inşasına 10 sene önce başlanan ancak hala tamamlanmayan Lavasa şehri kimileri için bir fiyasko olarak nitelendirilirken bazıları cesur bir akıllı şehir projesi olarak görülüyor.
Lavasa Hindistan'ın önde gelen sanayici milyarderlerinden Ajit Gulabchand'ın eseri. Gulabchand otoban ve baraj inşaatları, Mumbai'daki şirket binasına helikopter pisti yaptırması ve Hindustan Construction Company isimli faal şirketiyle de tanınıyor. Şahıslara özel müstakil bir şehri sıfırdan inşa etmek hırslı ve son derece tartışmalı proje. Lavasa ismi Amerikalı bir marka ismi bulma şirketinin icadı. Hiçbir anlamı yok ama insanların gözünde Hintçe'ye atıfla şairane bir esrarengizlik ve egzotiklik canlandırması amaçlanmış.
İnşaat tamamen bittiğinde, Lavasa 100 kilometrekarelik bir alanı işgal etmeyi planlıyor. Bu takriben Cardiff veya İngiltere'nin Brighton and Hove şehirlerinin kapladığı alana tekabül ediyor. Yedi tepe üzerine kurulmuş bu şehir ayrıca 300 bin kadar bir nüfusu da barındıracak. Hükümetle yaşanan sorunlardan kaynaklanan gecikmeler nedeniyle hala inşaatı devam eden Dasve şehri bunların ilki olacak.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Murat Kurum, 'eş başkan' görünümlü danışmanı yerden yere vurdu: İşine baksın!
'İsraf' saltanatı ifşa oldu!