Afganistan'da kadınlar artık direksiyon başında

Büyük bölümünde fiilen Taliban'ın hüküm sürdüğü Afganistan'da kadınlar, kendi haklarını savunmak için mücadele veriyor.

Afganistan'da kadınlar artık direksiyon başında
Afganistan'da kadınlar artık direksiyon başında
GİRİŞ 20.01.2016 11:39 GÜNCELLEME 20.01.2016 11:39

Taliban yönetimi altında uzun bir dönem kötü muameleler gören kadınlar, ülkenin birçok bölgesinde burka giymeleri için hala baskı görüyor. Ülkenin bazı kesimlerinde her ne kadar kendilerine yönelik şiddet olayları azalsa da kadınların toplumsal faaliyetlere katılımı engelleniyor.

Afganistan'da yıllar süren iç savaş döneminde evlerine kapanmak zorunda kalan kadınlar, yavaş yavaş çalışma hayatına da katılıyor. Kadınlar artık gerek kamuda gerekse de özel kurumlarda çalışmak için iş ararken sosyal faaliyetlerden geri kalmıyor.

Ülkenin kuzeyindeki Cevizcan vilayetinin merkezi Şibirgan'da açılan kadınlara özel sürücü kursunda 64 kadın direksiyon başına geçmek için eğitim alıyor.

ÜLKEDE KADINLARIN ÇALIŞMASINA OLUMLU BAKILMIYOR

Kursiyer Ferişte Rahmanyar da Afganistan'da kadınlara karşı şiddetin arttığını ve çeşitli nedenlerle kadınların öldürüldüğünü vurgulayarak ayrıca kadınların araba kullanmasına çoğu ailenin izin vermediğini aktardı.

Rahmanyar, ''Ülkemizde kadınlara karşı her türlü tehdit bulunuyor, biz bu tehditlere rağmen haklarımızı savunuyoruz'' dedi.

AFGANİSTAN'DA KADINLARIN DURUMU

Taliban döneminde evlerine hapsedilen Afgan kadınları hala erken yaşlarda evlendiriliyor ve genellikle ortalama beş çocuk sahibi oluyor. Bazı verilere göre Afganistan dünyada doğum oranının en yüksek olduğu ülkelerin arasında yer alıyor.

Taliban döneminde kadınların okula gitmesi ve çalışması yasaklanırken Dünya Bankası'nın 2014 yılı verilerine göre Afganistan’da kız çocuklarının yüzde 36'sı okula gidiyor. Fakat kızların çoğu eğitimlerini yarıda bırakıyor. Resmi istatistiklere erişim zor olsa da yetişkin kadınlar arasında okuma yazma oranının hala çok düşük olduğu biliniyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrail'den skandal İran ve kara operasyonu duyurusu! Resmen ilan ettiler
Eray Güçlüer 'İsrail İran'a saldıracak' diyerek hedef alınacak yeri açıkladı