Azerbaycan Karabağ'ı geri istiyor

Azerbaycan genelinde son süreçte elde edilen kazanımlardan duyulan bir coşku var.

Azerbaycan Karabağ'ı geri istiyor
Azerbaycan Karabağ'ı geri istiyor
GİRİŞ 08.04.2016 07:26 GÜNCELLEME 08.04.2016 14:10
Bu Habere 62 Yorum Yapılmış

Azerbaycan ile Ermenistan arasında Ermeni işgali altındaki Dağlık Karabağ bölgesinde 2 Nisan’da başlayan 5 Nisan’da ilan edilen ateşkesin ardından durdu. Azerbaycan Ordusu Cebrail ve Terter bölgelerinde aralarında iki stratejik tepenin de bulunduğu bazı alanları geri aldı. Ateşkesle başlayan görüşmeler ise devam ediyor. 

Coşku ve tedirginlik 

Karabağ, Azerbaycan’ın gerçek anlamda “millî” bir meselesi konumunda... Muhalefet partileri de hükümetin Karabağ politikasına tam destek veriyor. Bakü başta olmak üzere Azerbaycan genelinde son süreçte elde edilen kazanımlardan duyulan bir coşku var. Halk için bu gelişmeler sadece bir başlangıç; zira bütün Karabağ işgalden kurtarılmadıkça rahat etmeyeceklerini söylüyorlar.  Hissiyatlarını en uçlarda ifade edenler “Ya Karabağ ya ölüm” ifadesini kullanıyor. Bu coşku cephe hattındaki yerleşim birimlerinde yerini kısmen tedirginliğe bırakıyor. Çünkü ara ara küçük çaplı çatışmalar olsa da geçen hafta başlayan çatışmalar son 20 yılın en şiddetlilerinden. Neredeyse bir “muharebe”  şiddetine varan çatışmalar yaşlılara eski korkulu zamanları hatırlatırken yeni kuşak da savaşın ne demek olduğunu gündelik hayatlarının ortalarına düşen roketlerle tecrübe etmiş halde.

Azerbaycan tarafındaki sivil kayıpların arasında iki de çocuk var. Ağdam’ın Ahmetağalı köyünden 3 yaşındaki İslam yıkılan evlerinin önünde annesinin kucağında olanların farkında olduğu belli ediyor. 

Ağdam’ın Küçükağalı köyü çatışma hattının sadece bir kilometre uzağında. Hemen yakınlarında eskiden bir Ermeni köyü varmış. Şimdi boşaltılmış ve sadece ayrılıkçı Karabağ Ermenilerinin mevzileri var. İşte bu mevzilerden atılan roketler önce köy öğretmeninin evine düşmüş. Ardından mescidin yakınlarına... O anlarda herkes korkuyla kaçışırken 62 yaşındaki Garaş Dadaşov önce ailesini evden çıkarmış. Onları güvene alınca hayvanlarını da güvenli bir yere almak isterken tam ortalarına isabet eden roketle hayatını kaybetmiş. Eşi Hacer Dadaşov “Eskiden roket atmıyorlardı. Şimdi çok attılar. Gündüz vakti attılar Yoldaşım (eşim) pare pare oldu. Bir şey yapamadık” diyor.  

‘Öz topraklarımız’

Cephe hattının komutanı Albay Elçin Kerimov Lele Tepe’nin stratejik önemine değinerek o bölgeyi her şekilde muhafaza ve müdafaa etmeye devam edeceklerini söylüyor. Kerimov “Bu bölge bizim için sadece askeri olarak stratejik bir bölge değil. Sivil halkın can emniyeti için de çok önemli. Çünkü Ermeniler sadece askerlerimizi değil sivilleri de hedef alıyor. Bu tepeye hâkim olan hem Cebrail rayonuna hem de Fuzuli rayonuna hâkim durumda oluyordu. Biz bu öz toprağımızı Ermenilerden aldık, bayrağımız dalgalanıyor” diyor.

Minsk Delegasyonu cephe hattında

Azerbaycan ve Ermenistan Genelkurmay başkanlarının Moskova’da buluşup ateşkes ilan etmesinin ardından başlayan müzakerelerde aktif olan Minsk Grubu’nun delegasyonu da önceki gün Lele Tepe’nin bulunduğu cephe hattındaydı. Önce Azerbaycan askeri karargâhına gelen 5 kişilik heyet daha sonra ateş hattının gerisindeki noktalar hakkında bilgi aldı.

Televizyon izlerken roket düştü

Çatışmaların şiddetini en ağır şekilde yaşayan yerleşim yerlerinden biri de kuzeydeki Terter... Azerbaycan kayıtlarına göre burada 3 sivil hayatını kaybetti, 160 ev de hasar gördü. Gülnare Kerimova, Terter’in merkezindeki evinde akşam saatlerinde annesiyle televizyon izlerken yaşamış dehşeti. Hala da şoku atlatamamış: “Birden biri tavan üzerimize çöktü. Sesten kulaklarım tıkanmıştı. Annem hâlâ kendine gelemedi.”
 
Lele Tepe geri alındı

Çatışma başladıktan bir süre sonra Azerbaycan birlikleri Karabağ’ın güneyindeki Lele Tepe’yi ve kuzeyde Terter yakınındaki Seyfulan’ı ele geçirmiş. Bu iki nokta hem Ermeniler hem de Azerbeycan Türkleri için stratejik öneme sahip. Ermeni tarafı ısrarla çatışmalardan önceki toprak durumuna dönülmesini, yani özellikle Lele Tepe’nin teslimini istiyor. Azerbeycan tarafı ise öyle düşünmüyor. 

Musa Kesler - Milliyet

 

YORUMLAR 62
  • YasinBaba 7 yıl önce Şikayet Et
    istiyoruz ölümüne alacağız hakkımız.
    Cevapla
  • Hesen 7 yıl önce Şikayet Et
    men bakidanam,ehli sunneyem. azerbaycanda sii ve sunni davasi yok. hamimiz muselman ve qardasiq. yalniz selefiler(vahabiler) bu davani edeller. onlara kalsa ehli sunnenid 4massabin lafir goreller. turkiye milletine,kardaslarimiza azerbaycandan salam. in sa Allah her sey yaxsi olar!
    Cevapla
  • Alev 7 yıl önce Şikayet Et
    Halkta bu inanc ve istek varken inanin Ermenista,i bir haftada alirlar.
    Cevapla
  • SAE 7 yıl önce Şikayet Et
    azerilerin cogu sii degilmi neden destekliyorsunuz siileri!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Cevapla
  • Demokrat 7 yıl önce Şikayet Et
    Biz senin Ermeniligine birsey diyor muyuz? Nifak sokma yeter.
    Cevapla
  • nihat88 7 yıl önce Şikayet Et
    yanlış yerdesin..Öz kardeşimiz onlar,mümin onlar
    Cevapla
  • İnşallah 7 yıl önce Şikayet Et
    Türk Birliği ve İslam Birliği mezhep ayrımı yapılmadan herkesi sevmeyle ve herkesin birbirini sevmesiyle kurulacaktır.Birlikte Rahmet,Ayrılıkta Azap Vardır.Allah,birlik ve beraberlik içerisinde birleşmemizi birlik olmamızı istiyor,birlik olduğumuzda başarı ve zaferleri bizlere nasıp edecektir,ayrılıkta parçalanmada değil,daima birlik olmak için gayret gösterelim İnşallah.
    Cevapla
  • SUNNİ 7 yıl önce Şikayet Et
    Şİİ DE OLSA KAFİRE KARŞI DESTEKLENMELDİR. BÜTÜN MÜMİNLER KARDEŞTİr
    Cevapla
  • muhammed mehdi 7 yıl önce Şikayet Et
    sen ne diyon değişik !
    Cevapla
  • Tankut 7 yıl önce Şikayet Et
    ermenilerde hristiyan ne yapilmali bu durumda ?
    Cevapla
  • Misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    madem istiyorsunuz size 3 ün 1 ini verelim.
    Cevapla
  • Mehmet Güler 7 yıl önce Şikayet Et
    Sana iki yumurta bir sucuk verecem ben...
    Cevapla
  • bombacı mulayim 7 yıl önce Şikayet Et
    1915'te üçün birinde fazlasını aldınız siz, anlaşılan yine istiyorsunuz :)
    Cevapla
  • Tankut 7 yıl önce Şikayet Et
    verdigine gore ermenisin herhalde.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Anadolu Alimler Birliğinden seçim açıklaması! İstanbul'a dikkat çekti
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!