Özbekistan'da ibadete engel iddiası

Özbekistan’ın başkenti Taşkent’in en büyük camilerinde Cuma namazına giden Müslümanlar'ın camiye alınmadığı iddia edildi.

Özbekistan'da ibadete engel iddiası
Özbekistan'da ibadete engel iddiası
GİRİŞ 11.04.2016 09:13 GÜNCELLEME 11.04.2016 09:18

Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te merkez camii’nde Cuma namazına giden Müslümanların bir kısmı camiye giremezken aynı saatlerde Özbekistan’ın en büyük ve en görkemli cami olan Minar Camii’ne de Müslümanların önemli bir kısmının alınmadığı bildirildi.

2 bin 400 kişilik caminin kapıları Cuma namazı öncesi kilitlendi. Dünya Bülteni’nin haberine göre, Özbekistan’ın başşehri Taşkent’te merkez camiinde Cuma namazına giden Müslümanların bir kısmı camiye giremezken aynı saatlerde Özbekistan’ın en büyük ve en görkemli camii olan Minar Camii’ne de Müslümanların önemli bir kısmının alınmadığı bildirildi.

Azadlık radyosunun haberine göre, caminin kapıları kapalı olduğu için içeriye giremeyen Müslümanlar caminin alt katına gittiklerinde de yer bulamayınca namazını sokakta kıldı. Radyoya ismini açıklamadan konuşan Taşkentli bir Müslüman, “Bugün iyi bir iş olmadı. Namaza 15 dakika kala Cuma namazı öncesi caminin kapıları kapatıldı. Sadece bodrum katın kapıları açıktı. Buraya sığmayan insanlar dışarıda kaldılar. Dışarıda kalanlar namaz kılmasın gibi bir görüntü vardı” dedi. Cuma namazına gelen başka bir Müslüman, “namazdan sonra baktım, cami içerisi neredeyse boştu. Sadece bazı görevliler kendi aralarından sohbet ediyorlardı. Ben çok senedir Cuma namazı kılıyorum, ancak böyle durumu ilk defa rastladım” dedi.

Kimse talimat vermemiş

Cami yetkililerinden biri ise Minar Camii’nin kapılarını Müslümanlara kapatma talimatını kimsenin vermediğini, cemaatin kendi kendisine izdiham olmasın diye böyle yapmış olabileceğini savundu. Taşkent merkezinde 2014 yılında inşa edilmiş Minar Camii’nde aynı anda 2 bin 400 kişi namaz kılabiliyor. Bu cami inşaatı Özbekistan Cumhurbaşkanı’nın girişimiyle 2013 yılında başlatılmıştı. Caminin açılışına katılan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, caminin kendisinin Müslümanlara özel hediyesi olduğunu ve isteyen herkesin bu camide namaz kılabileceğini söylemişti.

KAYNAK: DÜNYA BÜLTENİ
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ın Londra'da PKK destekçisiyle görüşmesine tepki gösterdi
Bir ülkeden daha Filistin kararı! Resmen harekete geçildi