Rusya'nın güçlenen silahı: Milliyetçilik

Rusya'da Vladimir Putin iktidarıyla birlikte 'milliyetçilik ve ulusalcılık' fikirleri gün geçtikçe güçleniyor.

Rusya'nın güçlenen silahı: Milliyetçilik
Rusya'nın güçlenen silahı: Milliyetçilik
GİRİŞ 30.07.2016 14:02 GÜNCELLEME 30.07.2016 14:02
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Rusya'da 'vatanseverlik' tartışmaları her geçen yıl yeni bir boyut kazanıyor. Geçtiğimiz aylarda Rusya Devlet Başkanı Vladimi Putin İngilizcede 'patriotism' olarak nitelendirilen 'vatanseverlik' kavramını tek ulusal fikir olması gerektiğini söyledi. 2015 yılında, benzer bir açıklamada bulunan Putin 'yurtseverlik' kavramının 'Ruslar için kutsal bir görev' ve 'gençlere ahlaki bir klavuz' olacağını ifade etmişti.

The National İntereset'te bir yazı kaleme alan Maria Snegovaya, Rusya'da güçlenen 'milliyetçilik' düşüncesinin resmi ideoloji haline getirildiğini belirtiyor. Snegovaya yazısında şu ifadeleri kullanıyor: "Rusya'da son yılllarda milliyetçilik ve vatanseverlik konuları, güvenlik ve askeri ideolojinin en popüler konusu haline geldi. Mesela 'Rusya Federasyonu'nun Ulusal Güvenlik Stratejisi Üzerine' bir kararnamede vatandaşların manevi, ahlaki ve yurtsever eğitiminden bahsediliyor. Bunların arasında en fazla öne çıkan konular arasında 'Kültürel alanda milli güvenliğin sağlanması' başlığı yer alıyor. Rusya'nın 2014 Askeri Doktrini de 'yurtseverlik'ten üç kez bahsediyor ve 'vatanseverlik' eğitimine her alanda vurgu yapılıyor."

Rusya'nın en ünlü düşünce kuruluşu olarak bilinen 'Levada Center'ın yaptığı araştırmalara göre de, ülkede kendini milliyetçi olarak tanımlayanların sayısı yüzde 36'dan yüzde 47'ye çıkmış durumda.

Rusya'daki siyaset bilimcilere göre 'vatanseverlik' konusu ülkede iki açıdan görülüyor. Bunlardan ilki 'yapıcı' olan vatanseverlik, ikincisi ise 'kör bir milliyetçilik. Uzmanlar yapıcı vatanseverlik taraftarlarını ülkedeki siyasi etkinliğe katılma, sorgulama ve eleştiri açısından nitelikli bir siyasi grubu oluşturduğunu belirtiyor. 'Kör bir milliyetçilik' grubunu temsil eden siyasi reaksiyonların genelde eleştiriye toleransın olmadığı, lidere sadakatin ve bağlılığın vazgeçilmediği, siyasi manipülasyonun son derece de fazla olduğu belirtiliyor.

YORUMLAR 2
  • nnnnnnn 7 yıl önce Şikayet Et
    Rus toprakların da kaç rus var. Ne kadarı rus Rusyanın sömürdüğü ülke sayısı Rusyanın sonu olur. Asya ve kafkasları kaybeder Moskova ya sıkışıp kalır
    Cevapla
  • taner özbal 7 yıl önce Şikayet Et
    yaw hani bunlar komunisti
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ali Koç'tan TFF için olay iddia: Son derece yadırgadık
Hazine ve Maliye Bakanlığından Dünya Bankası kaynaklarına ilişkin açıklama