Müslüman'ı öldüren kişi için skandal karar

Hindistan'da, Hindu örgütünün düzenlediği toplantıdan çıkan bir grubun saldırısında Şeyh Muhsin katledildi. Cinayetle ilgili çıkan karar ise eleştirilere neden oldu.

Müslüman'ı öldüren kişi için skandal karar
Müslüman'ı öldüren kişi için skandal karar
GİRİŞ 17.01.2017 18:06 GÜNCELLEME 17.01.2017 18:06
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Hindistan'da nefret cinayetine kurban giden bir Müslüman'ın katil zanlılarının "kefaletle serbest kalması" ülkede endişelere neden oldu.

Ülkedeki insan hakları savunucuları, Mumbai mahkemesinin Maharashtra Eyaletine bağlı Pune şehrinde Rashtra Sena adlı sağcı Hindu örgütünün düzenlediği toplantıdan çıkan bir grubun saldırısında Muhsin Şeyh'i katletmekle suçlanan üç zanlıyı geçen hafta kefaletle serbest bırakmasını eleştirdi.

Şeyh ailesinin vekili Avukat Şadit Nedim, kararın kendisinden çok gerekçede kulanılan dil ve terminolojinin vahim olduğunu söyledi. Yargıç Mridula Bhatkar'ın gerekçede kullandığı "Sanıkların maktule karşı herhangi bir şahsi düşmanlığı veya benzeri bir kişisel motivasyonu yoktur ve toplantıda dinledikleri kışkırtıcı dini konuşmanın etkisi altına şuursuzca hareket etmiştir" ifadelerini hatırlatan Nedim, "Yüksek Mahkemenin verdiği bu karar, benzer toplumsal olaylarda yaşanan cinayet vakaları için ilk derece mahkemelerine emsal teşkil edecek." uyarısında bulundu.

'Karar, Müslümanlar'ın hayatının harcanabilir olduğudur'

Adının açıklanmasını istemeyen bir başka avukat ise kararla birlikte artık kimsenin dini koşullanma etkisinde işlediği fiiller için suçlanamayacağını, kararın ve gerekçenin toplumda cemaat siyasetlerinden ve çatışmalarından nemalanan anti-sosyal unsurlara ve siyasi odaklara fayda sağlayacağına dikkat çekti.

Ülkenin önde gelen insan hakları savunucularından, Camia Öğretmenler Dayanışma Birliği üyesi Manişha Sethi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kararı "Burada verilen mesaj Müslümanlar'ın hayatının harcanabilir olduğudur. Karar, yargı meşruiyetini erezyona uğratmaktan başka bir işe yaramayacaktır." dedi.

Öte yandan Hindistan Öğrenci İslam Hareketi de yayınladıkları açıklamada, zanlıların serbest bırakılma kararını "sapkın" olarak nitelerken, kararın "nefret suçlarına yargı onayı" anlamına geleceğini vurguladı.

Müşteki Şeyh ailesi adına 2,5 yıl süren davayı açan Savcı Y.M. Nakhwa, kararı temyize götürmeyi planladıklarını açıkladı. Nakhwa, "Kararı temyize götüreceğiz, çünkü mahkemenin tüm kanıtları değerlendirmediğini, görgü tanıklarının ifadelerini ve hatta polis tutanaklarını görmezden geldiği görüşündeyiz." ifadesini kullandı.

Nakhwa, gerekçede öne sürülen fikirlerin "yersiz olduğu" ve "işleri daha karmaşık hale getirmekten başka bir işe yaramayacağını" kaydetti.

Muhsin Şeyh cinayeti davasında serbest bırakılan 3 zanlı dışında aralarında Rashtra Sena lideri Dhananjay Desai'nin de olduğu 21 kişi tutuklanmıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • Murat 7 yıl önce Şikayet Et
    kahrolsun kafir hindular! İsraille gizli dostturlar
    Cevapla
  • ankara 7 yıl önce Şikayet Et
    ne!! serbest mi???? sanki bilerek adam suikaste uğraşmşta sonradan hadi git demişler gibi olmuş... ümmet ayrıldıkça eziliyor kavimciliği bırakıp ümmet demeliyiz artık
    Cevapla
  • aaa 7 yıl önce Şikayet Et
    hindistan zaten islam düşmanıdır.myammarda pakistanda birçok yerde islam düşmanlarını desteklemiştir.
    Cevapla
  • Musa 7 yıl önce Şikayet Et
    KÜFÜR TEK MİLLETTİR. Müslüamnlar her yerde eziliyor maalesef.
    Cevapla
  • umut 7 yıl önce Şikayet Et
    Allah'tan değil de insanlardan korkmaya devam ettikçe ezilmeye mahkum müslümanlar maalesef. Türkiye gibi cesur olmalı bütün müslüman devletler.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Murat Kurum'la Ekrem İmamoğlu arasındaki büyük fark! Seçim döneminde ortaya çıktı
CHP'li anketçi açıkladı! CHP kendi adayının kuyusunu kazıyor! O ilçe adayına çekil baskısı