Çin ABD arasında gerilim tırmanıyor

Çin Dışişleri Bakanlığı, "Güney Çin Denizi'nde tüm ülkelerin seyrüsefer ve uçuş özgürlüğüne saygı duyuyoruz ancak bu bahaneyle bölgedeki güvenliğe zarar verilmesine karşıyız" dedi.

Çin ABD arasında gerilim tırmanıyor
Çin ABD arasında gerilim tırmanıyor
GİRİŞ 21.02.2017 15:14 GÜNCELLEME 21.02.2017 15:17
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang, günlük olağan basın toplantısında, ABD'nin seyrüsefer ve uçuş özgürlüğü adı altında Güney Çin Denizi'ne kıyısı bulunan ülkelerin egemenliğini ve güvenliğini tehdit ettiğini söyledi.

Washington yönetimine, bölgede barış ve istikrarın yararına faaliyetlerde bulunması çağrısı yapan Gıng, "Güney Çin Denizi'nde tüm ülkelerin seyrüsefer ve uçuş özgürlüğüne saygı duyuyoruz ancak bu bahaneyle bölgedeki güvenliğe zarar verilmesine karşıyız" diye konuştu.

ABD'nin nükleer yakıtlı uçak gemisi Carl Winson, devriye seferi kapsamında önceki gün bölgedeki ihtilaflı sulara gelmişti.

Hidrokarbon ve balıkçılık açısından zengin kaynaklara sahip, aynı zamanda dünyanın en önemli uluslararası taşımacılık güzergahları arasında bulunan Güney Çin Denizi, dünya deniz ticaretinin 3'te 2'sine ev sahipliği yapıyor.

Güney Çin Denizi'nde oluşturduğu yapay adalar üzerinde hava üssü ve sivil tesisler inşa ederek ihtilaflı sularda konumunu güçlendirmeye çalışan Pekin yönetimi, bölgede başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya'nın aralarında bulunduğu komşu ülkelerle egemenlik tartışmaları yaşıyor.

Washington yönetimi, ihtilaflı Güney Çin Denizi'nin, seyrüsefer özgürlüğüne sahip uluslararası sulara dahil olduğunu ileri sürerek bölgeye askeri unsurlar gönderiyor. ABD yetkilileri, tartışmalı sulardaki yapay adalarda tesisler inşa eden Çin'e "uluslararası hukuku ihlal ederek bölgeyi askerileştirdiği" suçlamasında bulunuyor.

Pekin hükümeti, Güney Çin Denizi'nde yaklaşık 3 milyon kilometrekare büyüklüğündeki bölgenin yüzde 80'i üzerinde hak iddia ediyor. Pekin, bu iddiasını 1947 yılından kalma bir haritaya dayandırıyor. 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • 4. Murad 7 yıl önce Şikayet Et
    it iti ısırmaz
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İkinci Köksal vakası! CHP'li aday kapıyı DEM Parti'nin suratına çarptı: Şerefsizlere...
İsmail Saymaz: Bir binayı almayı beceremeyenlere iktidarı teslim ederler mi?