Çin'den Erdoğan'a davet

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, 'modern ipekyolu' projesi kapsamında gerçekleştirilecek toplantıya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı da davet etti.

Çin'den Erdoğan'a davet
Çin'den Erdoğan'a davet
GİRİŞ 28.02.2017 08:00 GÜNCELLEME 28.02.2017 15:04

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, 'modern ipek yolu' projesini hayata geçirmek için 14-15 Mayıs tarihlerinde başkent Pekin'de 65 ülkenin liderlerini toplayacak. Şi, zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı da davet etti.

TÜRKİYE BEL KEMİĞİ

'Bir Kuşak, Bir Yol' adlı modern İpek yolu projesi, Çin'in kara ve denizden Batı'ya ekonomik atılım hamlesi olarak ortaya çıktı.

2015 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pekin ziyaretinde, Türkiye'nin bu projeyi çok önemsediğini dile getirerek, modern İpek yolu projesi ve bu çerçevede yapılacak altyapı çalışmalarında Çin ile mutabık kaldı.

ÇİN TÜRKİYE'NİN VARLIĞINI ÇOK ÖNEMSİYOR

Modern İpek yolu için değişik ülkelerde tasarlanan yatırımların hepsi daha sonra Türkiye'deki projelerle eklemlenecek. Çin, bu nedenle Türkiye'nin bu projedeki varlığını çok önemsiyor.

PROJE İÇİN BANKA KURULDU, TÜRKİYE DESTEK VERDİ

Çin, bu proje için 2014 yılında İpek yolu Ekonomik Kuşağı Fonu kurdu ve bu fona 40 milyar dolar kaynak ayırdı. Bu projeye destek için de Kasım 2014'te 50 milyar dolar yatırımla Asya Altyapı Yatırım Bankası'nı kurdu.

Türkiye de bu bankada kurucu üye olarak yer aldı. Türkiye'nin şu ana kadar gerçekleştirdiği Marmaray, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Bakü-Tiflis-Kars ve Edirne- Kars demiryolu projeleri, modern İpek yolu'nun orta koridorunu oluşturuyor.

LONDRA'YA KADAR KESİNTİSİZ AĞ

Tüm bu projeler, Doğu-Batı güzergâhında Pekin'den İngiltere'nin başkenti Londra'ya kesintisiz demiryolu bağlantısına katkı sağlıyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İkinci Köksal vakası! CHP'li aday kapıyı DEM Parti'nin suratına çarptı: Şerefsizlere...
TUSAŞ Genel Müdürü Kotil: KAAN 2028'de yerli motorla uçmazsa başımız belaya girer