Başbakan açıkladı: Nehrin üzeri cesetlerle dolu

Arakanlı mültecileri ziyaret eden Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid, Naf Nehri’nin yüzeyi erkek, kadın ve çocuk cesetleriyle dolu olduğunu söyledi.

Başbakan açıkladı: Nehrin üzeri cesetlerle dolu
Başbakan açıkladı: Nehrin üzeri cesetlerle dolu
GİRİŞ 14.09.2017 09:35 GÜNCELLEME 14.09.2017 09:35

Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid, Myanmar ordusu ve Budist milliyetçilerin 25 Ağustos’ta başlattığı katliamlara ilişkin, “Naf Nehri’nin yüzeyi erkek, kadın ve çocuk cesetleriyle doldu. Bu tamamen insanlık dışı bir eylemdir” dedi. Vecid, Kutupalong Mülteci Kampı ziyaretinde yaptığı konuşmada, Myanmar’ın insan haklarını ihlal ettiğini belirterek, yaşanan işkence ve zulüm nedeniyle son derece mutsuz olduklarını dile getirdi.

MİLYONLARCA İNSAN EVLERİNİ KAYBETTİ

Masum insanların haklarının ellerinden alındığına dikkati çeken Vecid, “Bu işkencenin sebebi nedir? Onlar, Myanmar’ın insanları. Milyonlarca insan evlerini kaybetti. Orada hala panik var ve hala birçok ayrıntı ortaya çıkmadı. Naf Nehri’nin yüzeyi erkek, kadın ve çocuk cesetleriyle doldu. Bu tamamen insanlık dışı bir eylemdir. Bu tür hareketler büyük ihlallerdir.” diye konuştu.

ÇOCUKLAR NE GÜNAH İŞLEDİ?

Vecid, Myanmar yönetimine eylemlerini durdurma çağrısı yaparak, “Bu masum çocuklar, kadınlar ve insanlar ne günah işledi? Bu türden faaliyetleri asla kabul etmiyoruz. İnsanlık dışı bu tutumu protesto ediyorum. Myanmar vatandaşlarını geri almak ve onlara yaşamaları için güvenli bir yer vermek zorunda.” ifadelerini kullandı. Öte yandan Güney Afrika'daki bazı sivil toplum kuruluşları (STK), Myanmar hükümetinin Arakan'daki Müslümanlara yönelik şiddete son vermesini istedi. Ülkenin yasama başkenti Cape Town'da, Güney Afrika Müslüman Hukuk Örgütü (MJC) çatısı altında basın açıklaması yapan STK'lar, Arakan'da yaşananları "soykırım" olarak niteledi.

GEÇ KALDIK ALLAH AF ETSİN

Burada konuşan MJC Yönetim Kurulu Başkanı Abdul Khalik Allie, 25 Ağustos'tan beri tüm dünyanın şahit olduğu bu olayların Arakan'da ilk defa yaşanmadığını belirterek "Oradaki insanlar bu zulmü 70 yıldır yaşamakta. İnsanlık olarak harekete yeni geçtiğimiz için Allah'tan af dilemeliyiz. Arakan'da en temel insan haklarının nasıl ihlal edildiğine şahit olmaktayız. Arakan'da 70 yıldır süren zulüm sona ermeli." dedi.

ERDOĞAN DÜNYA GÜNDEMİNE TAŞIDI

Öte yandan ülkedeki bir radyo programına konuk olan MJC Başkan Yardımcısı Riad Fataar, Myanmar'da bu olaylar olurken dünya liderlerinden ses çıkmadığına dikkati çekerek "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arakan'ı dünya gündemine taşıdı" dedi.

BM'ye mektup

Nobel ödülü sahibi 12 kişi ile aralarında siyasetçi ve sanatçıların da bulunduğu 18 kişi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) başkanı ve üye devletlere açık mektup gönderdi.

KRİZE MÜDAHALE EDİN

Bangladeş basınındaki haberlere göre, "Rohingya Krizi Çok Hızlı Kötüleşiyor" başlıklı mektupta, BMGK başkanı ve üye devletlere Myanmar'ın Arakan eyaletindeki "insani krize" müdahale edilmesi çağrısı yapıldı. Srebrenitsa'da 22 yakınını kaybeden Munira Subasic, Myanmar lideri Aung San Suu Çii'ye mektup yazarak, Arakan Müslümanlarına yönelik zulmün durdurulması çağrısında bulundu.

Tekne alabora oldu: 9 ölü

Myanmar’ın Arakan eyaletinde ordu ve Budist milliyetçilerin saldırılarından kaçan Arakanlı Müslümanları taşıyan teknenin Naf Nehri’nde alabora olması sonucu yaşamını yitiren 9 kişinin cesedine ulaşıldı. Myanmar- Bangladeş sınırına yakın Teknaf kentindeki polis yetkilisi Mainuddin Khan, dün gece iki ülke sınırında akan ve Arakanlı Müslümanların Bangladeş’e geçiş yollarından biri olan Naf Nehri’nde bir teknenin alabora olduğunu söyledi. Khan, teknedeki 9 kişinin cesedine dün sabah saatlerinde ulaşıldığını kaydeden Khan, alabora olan teknede kaç kişinin olduğunun bilinmediğini belirtti. Khan, Arakan’da ordu ve Budist milliyetçilerin saldırılarının başladığı 25 Ağustos’tan bu yana Naf Nehri’nde alabora olan teknelerde 84 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrail'den skandal İran ve kara operasyonu duyurusu! Resmen ilan ettiler
Ukrayna, Kırım'daki Rus S-400 sistemlerini vurdu