Hindistan tren kazalarına çareyi Türkiye'de buldu

Ray üzerindeki kırık ve kusurları uzaktan, Türkiye'de geliştirilen Ray Kırığı Algılama Sistemi, Hindistan'da 50 kilometrelik bir hatta test edilecek

Hindistan tren kazalarına çareyi Türkiye'de buldu
Hindistan tren kazalarına çareyi Türkiye'de buldu
GİRİŞ 18.11.2017 15:19 GÜNCELLEME 18.11.2017 15:19
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Demiryolu işletmeciliğinde en önemli sorunlardan birisi olan raylardaki kırıkların tespitine yönelik Türk mühendislerin geliştirdiği çözüm, dünyanın en uzun demiryolu ağlarından birine sahip Hindistan'da ilgiyle karşılandı. Sistemin, test sürecinin ardından bu ülkede kullanılması planlanıyor.

ODTÜ Teknokent'te faaliyet gösteren Enekom Enerji Ekoloji Bilişim Mühendislik Ltd. Şirketi (Enekom), ray devrelerinin yanıldığı durumlarda bile hatasız ray kırıklarını algılayabilen "Ray Kırığı Algılama Sistemi" geliştirdi. Şirket, uluslararası patentlerle (Türkiye, ABD, Hindistan, Çin ve Japonya) tescillediği sistemi "RailAcoustic" ismiyle yurt içi ve yurt dışı pazarlara uygun hale getirdi.

Şirket, Hindistan'daki konferansa katıldı, ilgiyle kayşılandı

Şirket, sektörde ilgiyle karşılanan bu yöntem dolayısıyla son olarak Hindistan Devlet Demiryolları İdaresinin resmi daveti üzerine Yeni Delhi'de düzenlenen ve sadece raylı sistemlere yönelik son teknolojik gelişmelerin ele alındığı uluslararası konferansa katıldı.

Hindistan Başkan Yardımcısı Venkaiah Naldu ve Hindistan Demiryolları Bakanı Piyush Goyal’ın himayesinde yapılan konferansta, Hindistan Devlet Demiryolları Yönetim Kurulu Başkanı ve üyeleriyle sektördeki ulusal ve uluslararası şirketlerin üst düzey temsilcileri de yer aldı.

Enekom, konferansta, Demiryollarında Ray Kırıklarını Uzaktan, Erken ve Otomatik Olarak Algılama Sistemi (RailAcoustic) adlı yüksek teknolojik sisteminin özgünlüğü, bilimsel altyapısı, çalışma prensipleri ve uygulanabilirliğine yönelik sunum yaptı. Sistem, sektör katılımcıları tarafından ilgiyle karşılandı.

Hızla somut adımlar atıldı

Sistemin ülkede kullanılması ve yaygınlaştırılması amacıyla Hindistan'ın özel demiryolu şirketlerinden Railtech Infraventure Pvt. Ltd. (Railtech) ile Enekom arasında iş birliği süreci başlatıldı.

Enekom ve Railtech, konferansın ardından sistemin Hindistan devlet demiryollarında test edilmesine ve yaygın şekilde kullanılmasına yönelik değerlendirme yapmak üzere 3 güne yayılan bir dizi toplantı gerçekleştirdi.

Yapılan görüşmeler sonrasında, RailAcoustic sisteminin Hindistan devlet demiryollarında öncelikle belirli bir hat üzerinde test edilmesine ve bu test sonuçlarına göre mümkün olan en kısa sürede ülke genelinde yaygınlaştırmak üzere uygulamaya geçilmesine prensip olarak karar verildi.

Enekom ve Railtech, Hindistan'da olası iş birliğine zemin oluşturmak üzere mutabakat zaptı imzaladı ve gelişmeler doğrultusunda bu ülkedeki işler için Ortak İşletme Anlaşması'na yönelik ön hazırlıkların yapılması kararlaştırıldı.

Hindistan'da sıkça hasar gören demir yollarında can kaybını azaltacak

Enekom Genel Müdürü Haluk Gökmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hindistan'da demiryollarının devlet düzeyinde stratejik öneminin bulunduğunu söyledi.

Ülke genelinde demiryollarının çok yoğun kullanıldığına işaret eden Gökmen, bu durumun beraberinde hatların yaşlanması, kırılma ve çatlaklar yaşanması gibi sorunları getirdiğini bildirdi. Gökmen, tüm bu olumsuzlukların zaman zaman ciddi sayılarda ölümlere neden olan kazalara yol açtığını dile getirdi.

Hindistan'ın demiryolu ulaşımında güvenliğin sağlanması için çeşitli yöntemler denendiğine ancak etkin sonuçlar alınamadığına dikkati çeken Gökmen, şunları kaydetti:

"Hindistan dünyanın en uzun demiryolu ağına sahip ülkelerinden biri. Hatlar sürekli yenileniyor ve mevcut hatlara yenileri ekleniyor ancak kullanım yoğunluğu nedeniyle hızlı, etkin ve güvenli bir tespit sistemine ihtiyaç duyuyorlar. Daha önce denenen bazı sistemler Hindistan'da hızla değişen iklimsel koşullarda verimli olamamış. Geliştirdiğimiz sistemin en önemli özgünlüklerinden birisi olan çevresel faktörlerden, mevsimsel şartlardan, kısacası tüm dış etkenlerden etkilenmemesi, elde edilen sonuçları olumlu yönde etkilediği için ciddi şekilde ilgi çekti. Hintli yetkililer, sistemimizi hızla denemeye ve testler sonunda kullanıma almaya değer buldular. Sistemin 50 kilometrelik bir hatta test edilmesi ve sonrasında yaygınlaştırması hedefleniyor. Ocak ayında Türkiye'ye gelecekler. Sonrasında sistemin hat üzerine kurulmasına yönelik çalışmalar yapacağız. Yerin belirlenmesiyle gelecek yılın ilk çeyreğinde Hindistan'da sistemin test sürecine başlamayı amaçlıyoruz."

Yatırımcıların da ilgisini çekti

Sistemin yatırımcıların da ilgisini çektiğini belirten Gökmen, Hindistan'da yaptıkları görüşmelerin ardından ortaklık teklifleri aldıklarını bildirdi.

Bu arada, Hindistan'daki gelişmelerin ardından Kanada ve Güney Kore'den bazı şirketler de Enekom ile temasa geçerek sistemle ilgilendiklerini belirttiler. Enekom, söz konusu şirketlerle iş birliği olanaklarını değerlendiriyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 4
  • Vestelll 6 yıl önce Şikayet Et
    Sadece Türk malları kullanın lütfen...
    Cevapla
  • Musa 6 yıl önce Şikayet Et
    İşte bu . Teknoloji satarsak kimse. bizle başedemez
    Cevapla
  • Yörük GURD 6 yıl önce Şikayet Et
    Türkçe ismini yazıyorum : RAKAS.
    Cevapla
  • İdam Şart 6 yıl önce Şikayet Et
    böyle katma değer üreten ve marka değeri olan işlere yatırım yapmalıyız. sanayiye argeye ve bilişime yaıtıtım yapmaşıyoz. bizde bütün para inşaata gidiyor. inşaat bizi rahat ettiriyor ama geleceği garantiye almak için sanayi ve bilişim yagır tırımı şart
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Fena saçmaladı! Özgür Özel'den ilginç darbe çıkışı: ‘Onlar yaparsa teslim olurum’
Fransa'dan sürpriz 'Gazze' hamlesi! 48 saat içinde...