Batı Yakasına hava savunma sistemi yerleştirecek

Pentagon'un, ABD'nin Batı Yakası'na Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunma Sistemi yerleştirmeyi planladığı iddia edildi.

Batı Yakasına hava savunma sistemi yerleştirecek
Batı Yakasına hava savunma sistemi yerleştirecek
GİRİŞ 06.12.2017 10:33 GÜNCELLEME 06.12.2017 10:33

ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon), Kuzey Kore'nin balistik füze tehdidine karşı ülkenin Batı Yakası'na Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunma Sistemi (THAAD) yerleştirmeyi planladığı iddia edildi.

Alabama eyaleti Cumhuriyetçi vekili ve Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi Üyesi Mike Roger, Amerikan medyasına yaptığı açıklamada, Pentagon'a bağlı Füze Savunma Ajansının, Batı Yakası'na THAAD yerleştirecekleri yerleri değerlendirdiğini ileri sürdü.

Rogers, "Şu anda sadece yer bakılıyor. Füze Savunma Ajansı hangi lokasyonların hem kendi kriterleri hem de çevresel etki bakımından uygun olduğu konusunda tavsiyelerde bulunuyor." ifadelerini kullandı.

Pentagon'dan ise konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

Bu adımın, Kuzey Kore'nin 75 gün aradan sonra geçen hafta kıtalararası balistik füze denemesi gerçekleştirmesi ve füzenin 4 bin 500 kilometre irtifaya, 100 kilometre yatay menzile ulaşarak daha önce denenen füzelerden daha ileri irtifa ve menzile çıkmasının hemen ardından gelmesi dikkati çekti. Ayrıca THAAD yerleştirme planının, ABD'nin Patriot füzelerinin Suudi Arabistan'da Husilerin Yemen'den fırlattığı füzeleri durduramadığı iddialarının üzerine gelmesi dikkatlerden kaçmadı.

New York Times gazetesi, Riyad'ın iddialarının aksine Husilerin fırlattığı füzelerin bazılarının Patriotlar tarafından durdurulamadığını yazmış ve ABD hava savunma sistemlerinde bir zaafın söz konusu olabileceğini öne sürmüştü.

ABD'nin üç kademeli füze savunma sistemi

ABD, dünya genelinde fırlatılan füzeleri, Uzay İzleme ve Gözlem Sistemi olarak adlandırılan uydu sistemleri, karadan İleri Konuşlu Radar Sistemleri, denizden X-Band radar sistemleri ve gemilerden Erken Uyarı ve Spy-1 radar sistemleriyle takip ediyor.

Fırlatılan bir füzeyi durdurmak için ise ABD, orta ölçekli olarak nitelendirilen SM-3 balistik akılı füzeler, karada konuşlu önleme füzeleri (GMD) ve Aegis gemilerinde bulundurulan balistik füzelerin yanı sıra terminal savunma sistemleri olarak tanımlanan Patriot (PAC-3), THAAD ve gemilerdeki balistik füzelerini kullanıyor.

ABD'nin Batı Yakası'nda Alaska'nın Fort Greely Üssü'nde 26, California'nın Vanderberg Hava Üssü'nde 4 olmak üzere karada konuşlu 30 balistik füze önleme bataryası bulunuyor.

Pentagon bu sistemlerin sayısının 2017 sonlarına doğru 44'e çıkarılması için 2014 yılında bütçe talebinde bulunmuştu.

Japonya, Güney Kore ve Guam Adası'nda Patriot füzeleri konuşlu iken ABD bu yıl Güney Kore'ye de iki THAAD yerleştirmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Mavi Vatan’da yeni sayfa: KALKAN DİHA
7 milyon kişi Türkiye'ye gelecek! Uçak yetişmiyor