Kilise: Lenin'in eserleri yasaklansın!

Rusya Ortodoks Kilisesi, aralarında Bolşevik devrim lideri Vladimir Lenin ve Leon Trotski dahil Komünist ideologların ‘aşırılıkçı’ ilan edilmesini istedi.

Kilise: Lenin'in eserleri yasaklansın!
Kilise: Lenin'in eserleri yasaklansın!
GİRİŞ 31.03.2012 13:45 GÜNCELLEME 31.03.2012 13:45

Kiliseye göre Rusya’da yasak olan Nazi propagandasına benzer şekilde Komünist ideologlar da ‘kızıl terörü’ teşvik etti ve eserlerinin de yasaklanması gerekiyor.

Kilise sözcüsü Vsevolod Çaplin yaptığı açıklamada, “Bizim Komünist ideolojiye ait metinlerin, kitapların hala yayınlanıyor olmasını tartışmamız lazım… Ki onlar kendi siyasi uygulamaları ve propagandaları için her türlü acımasız yöntemi kullanmaktan geri durmadılar” eleştirisi getirdi.

Lenin, Trotski ve diğer ünlü Bolşeviklerin mirasının “yasal” açıdan, “ahlaki ve siyasi” açıdan sorgulanması gerektiğini ifade eden Çaplin, “Nazi propagandası yapmak yasal değil. Bolşevik hareketinin kurucularının yayınlarında da kitleler üzerinde baskı haklı görülüyor ve ‘kızıl terör’ teşvik ediliyor. Bunlar da Nazi propagandasına benziyor” değerlendirmesinde bulundu.

Yeni Komünist Parti ve sol hareketleri bunun dışında tuttuğunu ifade eden Çaplin, “Biz Rusya’nın yeni Komünist Partisi ile ilgili iyimseriz. Orada Allah’a inanan birçok insan var.” dedi.

Kurtarıcı İsa Kilise’sinde protesto eylemi yapan feminist grupla ilgili de değerlendirmede bulunan Çaplin, “Bolşevikler sadece kiliseleri yıkmadı. Onlarla alay etti. Dans etti ve her türlü dini saygısızlığı yaptılar” dedi. Feminist grubun gösterisini de Komünistlere benzeten Rus Ortodoks Kilisesi sözcüsü, “Dini değerlerle alay edenler de aynı şekilde kiliseleri yıkıyor demektir” eleştirisi getirdi.

Rusya’da Ortodoks Kilisesi son dönemde toplum yaşamında etkinliğini artırıyor. Okullarda tercihli din eğitiminin başlaması, orduda komutan din adamlarının görevlendirilmesi önemli değişimler arasında yer alıyor. Kadınların daha dikkatli giyinmeleri, kürtajın yasaklanması ve eşcinsel gösterilere izin verilmemesi gibi konularda da kilise öne çıkıyor.

Rusya’da 1991’den bu yana 23 bin kilise inşa edildi ve ülke genelinde 30 bin kilise faaliyet gösteriyor. Sovyet döneminde 22’ye kadar düşen manastır sayısı ise bini aştı.

 

 

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Çanakkale'de destanlaşan kahramanlar '57. Alay Vefa Yürüyüşü' ile anıldı
TikTok'a yasak! ABD Başkanı Biden imzayı attı