300 milyon kişi elektriksiz kaldı

Hindistan'ın kuzeyinde yaşanan elektrik kesintisi 300 milyon kişiyi etkiledi. Kesinti, Hindistan'da son 10 yılda gözlenen en geniş kapsamlı elektrik kesintisi oldu.

300 milyon kişi elektriksiz kaldı
300 milyon kişi elektriksiz kaldı
GİRİŞ 30.07.2012 18:38 GÜNCELLEME 30.07.2012 18:38

Hindistan'ın kuzeyinde başkent Delhi de dahil büyük bir bölgede yaşanan elektrik kesintisi hayatı felce uğrattı. Pencap, Haryana, Uttar Pradeş, Himachal Pradeş ve Racistan'da gözlenen elektrik kesintisi 300 milyon kişiyi etkiledi.

Enerji Bakanı Sushil Kumar Shinde, etkilenen bölgelerin yüzde 60'ında elektrik kesintisinin sona erdiğini, diğer bölgelerde de en kısa zamanda sorunun çözüleceğini bildirdi.

Kesintiye neyin yol açtığı henüz tespit edilemedi, fakat eyaletlerin kendi kotalarından fazla elektrik kullanmasının buna neden olabileceği tahmin ediliyor.

Bu kesinti Hindistan'da son 10 yılda gözlenen en geniş kapsamlı elektrik kesintisi oldu.

Pazartesi sabahı yerel saatle 02:30'da kuzey şebeke ağının çökmesi nedeniyle başlayan elektrik kesintisi Pencap, Haryana ve Chandigarh'da tren seferlerini etkileyerek binlerce kişinin yolda kalmasına neden oldu.

Delhi metro servisi üç saat boyunca hizmet dışı kalırken trafik lambalarının çalışmaması nedeniyle şehir trafiği de kilitlendi.

Yetkililer hastanelere ve ulaşım hizmetlerine elektrik bağlanmasına öncelik verdiklerini açıkladı.

Elektrik sıkıntısı ve şebeke sisteminin eskiliği nedeniyle Hindistan'da sık sık kesintiler oluyor.

Bu kesintilerin yol açtığı kaos daha önce de sokak gösterilerine ve protestolara neden olmuştu.

Temmuz ayı başlarında Delhi'nin Gurgaon bölgesindeki elektrik kesintisi nedeniyle bölge halkı caddeleri trafiğe kapatarak polisle çatışmıştı.

NÜKLEER SANTRAL ÇÖZÜM MÜ?

Hindistan'da hala yüzmilyonlarca kişinin şebeke bağlantısı olmadığı ve ülkenin elektrik üretimini artırmasının acil bir ihtiyaç olduğu vurgulanıyor.

Başbakan Manmohan Singh, uzun süredir bu sorunun çözülmesi için Hindistan'ın nükleer enerjiye yüzünü dönmesi gerektiğini belirtiyor.

Ülkede elektrik üretiminin yüzde 3'ünün nükleer kaynaklı olduğu tahmin ediliyor.

Fakat yeni nükleer santraller inşa edilmesi planlarını halk tepkiyle karşılıyor.

KAYNAK: BBC TÜRKÇE
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Merak edilen 5 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü
Emekli maaşlarına düzenleme geliyor! Zam oranı için ilk tahmin geldi