'Akil adamlar' Vatikan'da devrede

Başta pedofili (sübyancılık) olmak üzere birçok skandalla anılan Katolik Kilisesi yönetiminde çok sesliğe gidiliyor.

'Akil adamlar' Vatikan'da devrede
'Akil adamlar' Vatikan'da devrede
GİRİŞ 14.04.2013 14:03 GÜNCELLEME 14.04.2013 14:03

Getirdiği yeniliklerle adından söz ettiren Papa Francesco, kardinallerin, "Vatikan'da artık tek başlı yönetim istemiyoruz" tepkilerini dikkate alarak, kendisine Kutsal Makam Vatikan'ın yönetimi konusunda danışmanlık yapacak ve bazı reformlar üzerinde çalışacak 'Akil kardinaller' heyeti oluşturdu.

Yaklaşık 1.2 milyar takipçisiyle Hıristiyanlıkta en kalabalık cemaate sahip Katoliklerin merkezi Vatikan'ın yönetim kademesi 'Curia Romana (Vatikan Divanı)' köklü değişimden geçiyor. 'İlklerin Papası' olarak anılan Latin Amerikalı Papa Francesco, son olarak 1962-65 yılları arasında düzenlenen 2'nci Vatikan Konsili sonucu yenilenen kiliseye yeni soluk getirme kararı aldı. Papa, Avrupa odaklı yönetilmekle suçlanan Katolik Kilisesi'nin evrenselliği ve homojenliğini ortaya koymak amacıyla 5 kıtadan, 8 kardinal atayarak, 'Akiller' heyeti oluşturdu. 1 Ekim'de ilk kez toplanacak heyet, Papa'nın başkanlık ettiği Vatikan Divanı'nın yapısı ve buna bağlı olarak yönetim ilkelerinin belirlendiği anayasa olan Pastor Bonus'a yönelik revizyonun nasıl gerçekleştirilebileceğini görüşecek. 'Devrim gibi' diye nitelenen bu karar uyarınca 'Akil kardinaller', böylece son kararı yine Papa verecek olsa da, ona gösterecekleri yolla Kutsal Makam'ı tek merkezli bir yönetime sahip olmaktan kurtaracak.

"VATİKAN'DA TEK BAŞLI YÖNETİM İSTEMİYORUZ"

Papa'nın bu kararının ardında, seleflerinin seçimi sırasında gerçekleştirilen Kardinaller Meclisi toplantılarında sık dile getirilen, "Vatikan'ı, Papa'nın tek başına yönetmesini istemiyoruz" isteğinin yattığı belirtildi. Bunun yanı sıra, skandallardan dolayı 'İnanç krizi' üzerine, Kilise'nin özellikle Avrupa'da inanan kaybetmesinin de büyük etkisi olduğu öne sürülüyor. Papa'nın "akiller" modelini, mensubu olduğu Cizvit tarikatından aldığı tahmin ediliyor. Aralarından ilk kez bir Papa seçilen tarikat, bir yöneticinin dışında, farklı dil ve milletten oluşan 10 danışman tarafından idare ediliyor.

DEVLET SEKRETERİNİN YETKİLERİ ZAYIFLADI

Bu yeni sistemle, Vatikan Divanı'nın, bilhassa devlet sekreterliğinin yetkilerinin de zayıflatılmış olduğu yorumları yapılırken, Vatikan'dan yapılan açıklamayla bu, "Divan eksiksiz olarak görevlerini yerine getirmeye devam edecek" diye yalanlandı.

Bir monsenyörün sekreterliğini yürüteceği akil kardinaller heyetinde şu isimler yer aldı: Vatikan Şehir Valisi Giuseppe Bertello, Santiago emekli Başpiskoposu Francisco Javier Ezzazuriz Ossa, Asya Piskoposluk Konferansı Başkanı ve Bombay Başpiskoposu Oswald Gracias, Münih ve Freising Başpiskoposu Reinhard Marx, Kongo Cumhuriyeti Kinshasa Başpiskoposu Laurent Monswengo Pasinya, Boston Başpiskoposu Sean Patrick O'Malley, Sidney Başpiskoposu George Pell, Tegucigalpa (Honduras) Başpiskoposu Oscar Maradiaga. Heyetteki kardinallerin sayısının ise ileride artabileceği de belirtildi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İran ve İsrail'den yüzyılın tiyatrosu - Gazete manşetleri
WSJ: ABD, İsrail'e 1,3 milyar dolarlık yeni askeri desteğe hazırlanıyor