Lahey'in merkezinde 'şeriat' tartışması

Hollanda'nın hükümet merkezi Lahey'deki Schilderswijk adlı mahallede "şeriat kuralları" uygulandığı haberleri tartışma yarattı.

Lahey'in merkezinde 'şeriat' tartışması
Lahey'in merkezinde 'şeriat' tartışması
GİRİŞ 20.05.2013 13:00 GÜNCELLEME 20.05.2013 13:00

Hollanda'da günlük yayımlanan Trouw gazetesi, Lahey'in mekezinde yer alan ve çoğunlukla yabancıların oturduğu Schilderswijk semtiyle ilgili kapsamlı bir araştırmaya yer verdi.

Ilımlı Müslümanlar da şikayetçi

Gazeteye göre, semtte oturan radikal İslamcı kesim "şeriat kuralları" uyguluyor. Semtte sigara ve içki içenler, domuz eti yiyenler uyarılarak, bu konudaki rahatsızlık iletiliyor.

Habere göre, kadınlara yönelik baskı da çok fazla. Kadınlar sık sık kıyafetlerinin "çok açık ya da dikkat çekici" olduğu yönünde uyarılıyor. Bu baskılardan sadece Müslüman olmayanlar değil mahallede oturan ılımlı Müslümanlar da şikayet ediyor.

'Temizlik ve iffet var'

Çevresinde Selefi mezhebine ait üç cami bulunan Schilderwijk, semt sakinleri tarafından, "Şeriat üçgeni" ya da " Kılıcın ucu" olarak adlandırılıyor. Gazeteye konuşan Fas kökenli bir kadın, mahalledeki durumu, "Çok iyi. Medeniyet, temizlik ve iffet var" diye anlatıyor.

Faslı kadına göre, Bible Belth ve Staphorst gibi koyu Protestan mahallelerinde de benzer bir durum söz konusu.

Gazeteye konuşan hükümet ortağı İşçi Partisi (PvdA) milletvekili Keklik Yücel, "Hollanda'da böyle bir şey olamaz, olmamalı. Devlet bu duruma müdahale emeli" dedi.

Yücel, polisin, mahalle sakinlerinin özgürlüğünün kısıtlanmasına izin vermemesi gerektiğini söyledi. Kadınlara yönelik baskıya da dikkati çeken Yücel, kadın eşitliği konusunda bu tür semlerde daha çok çaba harcanması çağrısı yaptı.

Aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders, konuyu parlamento gündemine taşıyacağını açıkladı. Wilders, "Hollanda'da İslamofaşizmin yükselişi kabul edilemez" dedi.

Sosyalist Pari (SP) Milletvekili Saadet Kaabulut, 2008 yılında hazırladığı raporda bu soruna dikkat çekmişti.
Karabulut, aralarında Lahey'deki Schilderswijk'ın da yer aldığı yabancı ağırlıklı semtlerde gençlerin suç şebekeleri ya da radikal dincilerin etkisinde kaldığını vurgulamıştı.

BBC Türkçe

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Sırrı Sakık TBMM bahçesinde PKK terörünü kutsadı! Önder Aksakal'dan efsane yanıt
Son dakika haberi: Erdoğan'dan Alman gazetecinin sorusuna net cevap: O iş artık bitti