Kamuda başörtüsü artık serbest

Türk nüfusun yoğun olduğu Belçika'nın ikinci büyük şehri Gent'te dün tarihi bir gün yaşandı.

Kamuda başörtüsü artık serbest
Kamuda başörtüsü artık serbest
GİRİŞ 29.05.2013 13:29 GÜNCELLEME 29.05.2013 13:29

Gişe personeli için yürürlükte olan ve başörtüsünü de kapsayan “dini, felsefi ve ideolojik simgelerin” kullanımına yönelik yasak, belediye meclis üyelerinin oyçokluğuyla kaldırıldı. Başta ‘Azınlık Forumu' olmak üzere birçok Türk ve Müslüman sivil toplum kuruluşunun başlattığı kampanya kapsamında 10 bin 600 imza toplanmış ve konu, pazartesi akşamı belediye meclisinin gündemine getirilmişti.

18 meclis üyesinin söz almasının ardından yapılan oylamada, iktidardaki Sosyalistler (SP.A) ve Yeşiller (Groen!) partisinin meclis üyelerinin tamamı yasağa karşı oy verdi. Flaman Milletvekili Veli Yüksel'in grup başkanı olduğu Hıristiyan Demokratlar'dan dört meclis üyesinden üçü de yasağa karşı oy kullandı. Üçüncü koalisyon partisi Liberaller (Open-Vld) ve muhalefetteki milliyetçi Yeni Flaman İttifakı (NV-A) ile aşırı sağcı Flaman Menfaati (Vlaams Belang) ise yasağın kalkmaması yönünde tercih yaptılar.

Basın mensuplarının ve halkın yoğun ilgi gösterdiği meclis toplantısı, teklifi sunan meclis üyeleri Lamyaa Omar ve Siham Benammar'ın konuşmaları ile başladı. “Bugün tarihi bir gün.” diyerek sözlerine başlayan Omar, “Huzurunuzda yabancı veya yerli olarak değil, Gentli olarak birleştik. Erkeği ile kadınıyla, göçmen asıllısıyla olmayanıyla, genciyle, yaşlısıyla 10 binden fazla kişi bu yasağın kalkmasına imza atarak demokrasiye oksijen verdiler.” dedi.

Flaman Milletvekili ve Gent belediye meclis üyesi Fatma Pehlivan, çeşitlilik, hoşgörü ve karşılıklı saygıyı savunduğunu belirterek, dini, felsefi ve ideolojik simgelerin her türlü yasağına karşı olduğunu belirtti. Yasağın yürürlüğe girdiği 2007 yılında personel işlerinden sorumlu belediye başkan yardımcısı olduğunun altını çizen Pehlivan, o dönem atılan adımın bütün Gentlilerin yüzüne tokat gibi indiğini belirtti.

Belçika'da devlet okulları 2013 eğitim yılından itibaren öğrenci ve öğretmenlere din dersi öğretmenleri hariç tutulmak üzere genel başörtüsü yasağı uygulayacağını açıkladı ancak ülkede henüz kamu alanında başörtüsünü kısıtlayıcı genel bir karar bulunmuyor. Gent'te yasak kalkmış olsa da başta Belçika'nın en büyük şehri Anvers ve Türklerin yoğun olarak yaşadığı Schaarbeek belediyesinde ise kısıtlayıcı uygulamalar devam ediyor. NV-A'dan bir milletvekili de yakın bir süre önce federal kamu alanlarında vatandaşlarla temasa geçilen pozisyonlarda dini, felsefi ve ideolojik simgelerin yasaklanması için yasa teklifi sunmuştu.

ZAMAN

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Keskin nişancı Gazze'de işgalci İsrail askerini böyle öldürdü
Yeni Renault Kangoo Türkiye'de satışa sunuldu! İşte fiyatı