Lenin'in tarihi devrim telgrafı 50 bin sterline satıldı

SSCB'nin kurucusu ve Bolşevik devrimi lideri Vladimir Lenin'in 6 Nisan 1917 tarihli telgrafı, Londra'daki Christie's müzayede evinde 50 bin sterline satıldı.

Lenin'in tarihi devrim telgrafı 50 bin sterline satıldı
Lenin'in tarihi devrim telgrafı 50 bin sterline satıldı
GİRİŞ 13.06.2013 14:33 GÜNCELLEME 13.06.2013 14:33

Lenin bu telgrafı çektikten sonra Rusya'ya kesin dönüş yaparak 1917 Bolşevik devrimini gerçekleştirmişti.
Ria Novosti haber ajansına konuşan müzayede yetkilisi, “Lenin'in tarihi telgrafının ilk satış fiyatını 20-30 bin sterlin olarak belirlemiştik. Ama yaklaşık 50 bin sterline alıcı buldu.” bilgisini verdi.

Rus basını söz konusu telgrafın önemine dikkat çekerek, Çarlık rejiminden kaçarak uzun yıllar Avrupa'da saklanan Lenin, en sonunda Çar 2. Nikolay'ın tahtan indirilmesinin ardından vatanına dönmeyi kararlaştırıyor.

Lenin, 6 Nisan 1917'de İsviçre'nin başkenti Bern'den Fransız sosyalist Anri Jilbo'ya şöyle telgraf çekiyor: “Biz öğle saatlerinde Almanya'ya geçiyoruz. Lütfen acil gel. Masraflarını biz karşılarız.

Eğer istiyorsan Romen Rolan'ı da al yanına getir. Nena veya Graber'in de gelmesi için elinden gelen her şeyi yap. Ulyanov (Lenin).”

9 Nisan'da hareket eden trenin Almanya topraklarından geçmesi için Almanya Dışişleri Bakanlığı ile sözlü anlaşma sağlanıyor. Lenin başta olmak üzere devrimcilerden oluşan tren bir hafta sonra Rusya'ya geliyor. Tam 6 ay sonra da Lenin Bolşevik devrimini gerçekleştiriyor.

Dolayısıyla Rus tarihçiler, 50 bin sterline satılan Lenin'in telgrafının 20. yüzyılın tarihini değiştiren olay olarak değerlendiriyor.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Yerlikaya duyurdu! Diyarbakır ve Mardin belediyelerine müfettiş görevlendirildi
CHP'li belediyelerde akraba kıyağı: Liyakate değil kan bağına bakılıyor