ABD ve AB'den Rusya'ya Navalnı tepkisi

Kremlin karşıtı muhalif liderlerden Aleksey Navalnı'nin Kirov bölgesinde yargılandığı mahkemede 500 bin dolar zimmetine para geçirme suçundan 5 yıl hapis cezasına çarptırılması ABD'de derin hayal kırıklığına neden oldu.

ABD ve AB'den Rusya'ya Navalnı tepkisi
ABD ve AB'den Rusya'ya Navalnı tepkisi
GİRİŞ 18.07.2013 16:47 GÜNCELLEME 18.07.2013 16:47

ABD'nin Rusya Büyükelçisi Michael McFaul Twitter'dan yazdığı mesajında, “Navalnı'nin yargılanması vesilesi ile derin bir hayal kırıklığı içindeyiz. Bu yargılamada siyasi motivasyonun olduğu ortada.” eleştirisi getirdi.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'un basın sözcüsü Michal Mann'de Navalnı ve iş adamı Pyotr Ofitserov'a verilen hapis cezalarının Rusya'da hukukun üstünlüğü ilkesi ile ilgili ciddi endişelerin oluşmasına neden olduğunu söyledi.

Yargılamada usül ve kanıt açısından bir çok eksiklik olduğunu ifade eden Mann, “Sivil toplum yanlışların giderilmesi ve insan haklarının savunulmasında önemli rol oynuyor. Bu yapılar baskı altına alınmamalı. Temyiz aşamasında verilen cezanın gözden geçirileceğini ümit ediyoruz.” açıklamasında bulundu.

NAVALNI MOSKOVA BELEDİYE BAŞKANLIĞI ADAYLIĞINDAN ÇEKİLEBİLİR

Muhalif lider Navalnı, 8 Eylül'de yapılacak Moskova Belediye Başkanlığı seçimlerinden çekiliyor. Kampanya Başkanı Leonid Volkov yaptığı değerlendirmede, “Kendisi hapis cezası kesinleşirse, biz seçimlere girmeyeceğiz. Kampanya stratejimiz değişecek. Seçimleri boykot edeceğiz.” dedi.

Navalnı'nın avukatlarından Olga Mihailova da hapishanede bulunurken seçim kampanyasını yürütmesinin imkansız olduğunu savundu.

Rus muhalif liderin tutuklanmasının ardından destekçileri Kirov bölgesi 2 nolu tutukevi önünde gösteri yapmaya başladı.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Dünyada en beğenilen havalimanları! İstanbul Havalimanı da listede yerini aldı...
Milli muharip uçak KAAN, ANKA-3 ve İHA’lar birlikte uçacak