Steinbach: Mısır Ordusu askeri diktatörlüğe yöneldi

Almanya'nın Humboldt Üniversitesi Öğretim Üyesi Udo Steinbach, Mısır Ordusu'nun 3 Temmuz'da verdiği demokrasiye dönüş sözünü hayata geçirmediğini vurguladı.

Steinbach: Mısır Ordusu askeri diktatörlüğe yöneldi
Steinbach: Mısır Ordusu askeri diktatörlüğe yöneldi
GİRİŞ 20.08.2013 15:35 GÜNCELLEME 20.08.2013 15:35

Cihan Haber Ajansı'na konuşan Steinbach, "Olayları aşırı şüpheyle ve karamsarlıkla izliyorum. Bugünlerde yaşananları analiz edecek olursak, ordunun askeri bir diktatörlüğe yöneldiğini söyleyebiliriz." dedi.

Mısır Ordusu'nun, Müslüman Kardeşler'in başlattığı itaatsizliği bastıracağını düşündüğü belirten Steinbach, şu ifadeleri kullandı: "Ama çokları yeraltına inecek. Mısır bu gidişle 90'lı yıllarda yaşadığı sıkıntıların aynısını yine yaşayacak. O zamanlar İslami Cemaat grubu Hüsnü Mübarek ile savaşmıştı. Bu savaş toplam 10 yıl sürdü. Bu sırada istikrar sağlandı ama asker Mübarek ile diktatörlüğünü daha da güçlendirdi. Korkarım ki şu andaki olaylar aynı şekilde tekerrür edecek."

Udo Steinbach, bu senaryonun yaşanmaması için BM ya da Arap ülkelerinin arabuluculuğuna ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Steinbach, "Çünkü Mısır'daki bu kriz çözüme kavuşmasa, bu er veya geç diğer Arap ülkelerine de sıçrayacaktır." tahmininde bulundu.

ERGENEKON TARİHÎ BİR SÜREÇ

Türkiye'deki Ergenekon davasını da değerlendiren Ortadoğu uzmanı Udo Steinbach, "Bu, Türkiye'yi demokrasi ve siyasi sistemde daha çok şeffaflığa götüren tarihî bir kırılma. Türkiye'de çok sayıda insan yıllardır derin devlet nedir, arkasında kim var, hangi siyasi örgütler destekliyor diye sordular. Bu büyük bir sırdı. Ama artık askerin çok yakın geçmişte bile darbe yapma girişiminde bulunmasının ortaya çıkması ile sır olmaktan çıktı. Asker geri plana itildi. Böylelikle AB'ye daha da yaklaşılmış olundu." ifadelerini kullandı.

Ergenekon sürecinin kendisi için bir yüzü daha olduğunu ifade eden Steinbach, hükümetin bu davayı, siyasi muhaliflerini, özellikle de aralarında gazetecilerin bulunduğu aydınları etkisiz hale getirmek için kullandığını öne sürdü. Steinbach, "Sanırım bu da Türkiye için tarihi boyutta ilerleme anlamına gelebilecek Ergenekon davasına ağır bir gölge düşürüyor." ded

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Valilik açıkladı! Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: Çok sayıda kişi tahliye edildi
KAAN için yeni aşama! Teslim tarihi öne çekildi