Hollanda'ya açılan dava başladı

Bosnalı mağdurların Hollanda devletine karşı 1995'te Sırplar tarafından yapılan Srebrenitsa katliamında bu ülkenin sorumluluğu bulunduğu suçlamasıyla açtığı dava başladı.

Hollanda'ya açılan dava başladı
Hollanda'ya açılan dava başladı
GİRİŞ 07.04.2014 14:59 GÜNCELLEME 07.04.2014 16:16

"Srebrenitsa Anneleri"nin girişimiyle açılan davanın ilk duruşması Lahey'de görüldü.

Yaklaşık 6000 mağduru temsilen açılan davada Bosnalı anneler, bölgede görev yapan Hollanda askeri birliğinin Srebrenitsa katliamında hayatlarını kaybedenleri koruması gerektiğini belirterek tazminat talebinde bulundu. Mağdurlar, mahkemeden önce adalet sonra tazminat beklentisi içinde olduklarını dile getirdi.

Mağdurlar adına davaya katılan Savaş Mağduru Kadınlar Derneği Başkanı Bakira Haseçiç, yüzlerce ailede derin travmalara yol açan Srebrenitsa katliamında Hollanda askeri birliğinin rolü olduğunu söyledi. Hollandalı askerlerin bağlı olduğu Birleşmiş Milletler'in (BM) de aynı şekilde sorumluluğu bulunduğuna değinen Haseçiç, mahkemeden olumlu bir sonuç beklediklerini ifade etti.

"Srebrenitsa Anneleri"nden Kada Hotiç, mahkemeden adil bir karar beklediklerini dile getirdi. Eşini ve oğlunu kaybettiği savaş ve Srebrenitsa katliamı unutmalarının mümkün olmadığını kaydeden Hotiç, mahkemeden çıkacak olumlu bir kararın acılarını kısmen hafifletebileceğini söyledi.

Mağdurlarla birlikte mahkemeye gelen Avrasya Kadınlar Vakfı Başkanı Fatma Aktaş ise Bosnalı kadınlara ellerinden gelen yardımı verdiklerini ifade etti. Bosnalıların Hollanda'daki hak arayışlarını sonuna kadar desteklediklerini aktaran Aktaş, kutsal olarak gördüğü bu hukuk mücadelesinden olumlu bir sonuç beklediklerini belirtti.

Hollanda Yargıtayı daha önce Srebrenitsa katliamında hayatlarını kaybeden üç Bosnalının ölümünde bu ülkenin sorumluluğu bulunduğuna yönelik karar vermişti. Yargıtay, BM'ye bağlı Bosna'daki Hollanda askeri birliğinde (Dutchbat) tercümanlık yaparken, Hollandalı askerler tarafından Sırplara teslim edilen ailesini kaybeden Hasan Nuhanoviç ile elektrikçi olarak çalıştığı sırada öldürülen Rizo Mustafiç'in yakınlarına tazminat verilmesini kararlaştırmıştı.

Bosna'da 1995 yılında Hollanda askeri birliğine sığınan çok sayıda Boşnak, Sırp general Ratko Mladiç'in başında olduğu güçlere teslim edilmiş ve büyük bir katliam yaşanmıştı.

Tarihe "Srebrenitsa Katliamı" olarak geçen soykırımı yapan Bosnalı Sırpların eski komutanı Ratko Mladiç'in Lahey kentinde eski Yugoslavya için kurulan savaş suçları mahkemesinde yargılanması ise devam ediyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İzmir'de deprem!
Dilan Polat davasında yeni gelişme: Vergi suçundan tahliye edildiler