Ban: BM bu utançla çalkalanıyor

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM'nin hala Ruanda soykırımının utancıyla çalkalandığını söyledi.

Ban: BM bu utançla çalkalanıyor
Ban: BM bu utançla çalkalanıyor
GİRİŞ 08.04.2014 14:02 GÜNCELLEME 08.04.2014 14:02

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM'nin hala Ruanda soykırımının utancıyla çalkalandığını söyledi.

Ban, Ruanda'nın başkenti Kigali'de soykırımın 20. yılı nedeniyle düzenlenen anma töreninde yaptığı konuşmada, ''Birçok BM personeli, olağanüstü cesaret gösterdi. Ama biz hala daha çok şey yapmış olabilirdik. Daha fazlasını yapmalıydık. En çok ihtiyaç duyulan zamanda Ruanda'da askerler geri çekildi. BM hala Ruanda soykırımının utancıyla çalkalanıyor'' ifadesini kullandı.  

Konuşmasında, Srebrenitsa Soykırımı'na da değinen Ban, Ruanda'dan bir yıl sonra Srebrenitsa'da, BM tarafından alanların ''güvenli'' olarak ilan edilerek masum insanların katliama terk edildiğini belirtti. Ban, utancın soykırımların üzerinden bir nesil geçmesine rağmen hala kaldığını dile getirdi.

Ruanda'da 1994 yılında, yaklaşık 800 bin etnik Tutsi ve ılımlı Hutu'nun, radikal Hutular tarafından katledildiği soykırımın 20. yılı nedeniyle Ruanda'da gerçekleştirilen anma törenine, BM Genel Sekreteri Ban dışında ABD de geniş bir heyetle katıldı.

Ruanda soykırımında ABD'nin başarısızlığını konu alan kitabıyla Pulitzer Ödülü kazanan ve ABD'nin BM Daimi Temsilcisi olan Samantha Power, törende Başkan Barack Obama'yı temsilen kalabalık bir ABD heyetine başkanlık yapıyor.

Öte yandan, dönemin ABD Başkanı Bill Clinton da Ruanda soykırımından yıllar sonra yaptığı açıklamada, ''eylemsizlik'' nedeniyle Ruanda'dan özür dilemişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Harita paylaşıldı! 45 il için peş peşe uyarılar
Turistik Diyarbakır Ekspresi ilk seferini yaptı!