Rus yanlıları kamu binalarını sardı

Ukrayna'da yönetim değişikliğinin ve hemen sonrasında Kırım'ın tek taraflı olarak Rusya'ya bağlanmasının ardından sular durulmuyor.

Rus yanlıları kamu binalarını sardı
Rus yanlıları kamu binalarını sardı
GİRİŞ 18.04.2014 14:07 GÜNCELLEME 18.04.2014 14:07

Halkın büyük bölümünün Rusça konuştuğu ve Rusya'ya sempatinin gözlendiği ülkenin doğusunda, salı gecesi Ukrayna ordusunun Slavyansk ilçesinin etrafını kuşatmasıyla gerilim yeniden tırmanışa geçerken, Rusya yanlısı silahlı kişilerin Slavyansk, Donetsk ve Kramatorsk'ta kamu binalarını işgali sürüyor.

Bölgede Ukrayna askerlerine, ateş açan Rusya yanlısı silahlı kişilere misilleme yapmaları talimatı verildi, dolayısıyla dün Cenevre'de üzerinde anlaşılan konular ve taahhütlerin bugün hayata geçirilmeye başlanıp başlanmayacağı merak konusu.

Rusya yanlısı üniformalı kişiler, çarşamba günü 6 tankın içinde yer aldığı konvoyla Slavyansk'a girmişti. Konvoydaki 150 civarında silahlı kişi, yerel yönetim binasının önünü kordon altına almış ve ilçenin merkezinden sivilleri çıkarmıştı.

Dün Slavyansk belediye meclisi binası etrafına konuşlandırılan Rusya yanlısı üniformalı ve silahlı kişiler binayı terk ederken, bazı vatandaşlarla az sayıda üniformalı kişi, bina yakınına kurdukları barikatlarda bekleyişlerini sürdürüyordu. Eylemciler, referandum taleplerini de dile getiriyorlardı.

Donetsk

Doğu'da Ukrayna'daki geçici yönetime karşı protestoların başlangıç noktası olan Donetsk'te de bugün durum değişikliği gözlenmedi.

Donetsk'te belediye ve valilik binalarının Rusya yanlısı silahlı ve üniformalı kişiler tarafından işgali sürüyor.

Ukrayna'da geçici Devlet Başkanı Aleksandr Turçinov'un, terörle mücadele operasyonu başlatılması talimatı verdiği Donetsk bölgesi çarşamba gününden bu yana yeni gelişmelere sahne olmuştu.

Rusya yanlısı üniformalı ve silahlı kişiler, çarşamba günü ülkenin doğusundaki en büyük kent Donetsk'te, valilik binasından sonra belediye binası da ele geçirmişti.

Tüm bu gelişmeler sırasında kentte referandum hazırlıklarına devam ediliyordu.

Donetsk vilayetine bağlı Kramatorsk'ta mevcut durumda değişiklik gözlenmedi.

Kentte çarşamba günü Ukrayna askerlerinin havalimanının kontrolünü ele geçirmesinin üzerine dün Rusya yanlısı kalabalık bir grup, Ukrayna ordusuna ait silahlı personel taşıyan tank ve zırhlı araçların kente doğru ilerleyişini durdurmuş ve bölgeden geri çekilmelerini istemişti. Ukrayna Savunma Bakanlığı da 15 zırhlı askeri aracın Dnipropetrovsk bölgesindeki daimi üslerine döndüğünü açıklamıştı.

Kramatorsk'ta son olarak dün akşam yerel Radyo, Televizyon ve İletişim Verici Merkezi, kimliği bilinmeyen kişiler tarafından işgal edilmişti.

Mariupol

Yine Ukrayna'nın doğusunda Mariupol kentinde de dünden bu yana herhangi yeni bir gelişme yaşanmadı.

Mariupol'da dün Ukrayna Milli Muhafız Askeri Birliği'ni ele geçirmeye çalışan kişilerden 3'ü hayatını kaybetmiş, 12 saldırgan yaralanmış, 63 kişi de gözaltına alınmıştı.

Lugansk ve Dnipropetrovsk

Ukrayna'nın doğusunda Lugansk ve Dnipropetrovsk bölgesi de yeni gelişmelere sahne olmadı.

Lugansk'ta önceki gün iki Ukrayna askeri, Rusya yanlısı milisler tarafından kaçırılmıştı.

Dnipropetrovsk bölgesinde de dün Ukrayna ordusuna ait bir tank bölge sakinleri tarafından durdurulmuş ve kente girmesine izin verilmemişti.

Odesa

Geçen hafta Rusya ve Ukrayna yanlılarının çatışmalarına sahne olan, ülkenin güneybatısındaki Odesa kentinde de durum sakin.

Bu arada Donetsk, Lugansk ve Slavyansk'ta dünden bu yana Ukrayna yanlısı kişiler de sokaklara döküldü ve protesto gösterileri düzenledi.

Donetsk bölgesinin Ukrayna'ya ait olduğunu vurgulayan ve öyle kalmasını isteyen vatandaşlar, Özgürlük Parkı'nda bir araya geldi. Gösteriye yaklaşık 2 bin kişi katıldı.

Dün Cenevre'de Ukrayna'da tansiyonunun düşürülmesi için yapılan toplantıda bazı konular üzerinde anlaşmaya varıldığı açıklanmıştı. Bugün Ukrayna'nın doğusunda anlaşmaya varılan konularla ilgili yeni gelişmeler yaşanması bekleniyordu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
KAAN yeni boyasıyla pist başında!
Maskeli saldırgan yalnız değilmiş! Tribün görüntüleri ortaya çıktı