Putin, ordu gönderme yetkisini kullanmayacak

Ukrayna krizinin çözümüne yönelik Cenevre'de sağlanan anlaşma olumlu sonuçlar vermeye başladı.

Putin, ordu gönderme yetkisini kullanmayacak
Putin, ordu gönderme yetkisini kullanmayacak
GİRİŞ 18.04.2014 15:04 GÜNCELLEME 18.04.2014 15:04

 Rusya parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'da sivillerin korunmasına yönelik asker yollama yetkisini kullanmayacağına inandığını söyledi.

St.Petersburg'da düzenlenen basın toplantısında konuşan Matviyenko, “Bunun zorunlu olmadığı konusunda pozitifim. Cenevre toplantısı Ukrayna krizinin çözüm yollarını ortaya koydu… Ben Federasyon Konseyi'nin Ukrayna'ya ordu gönderme yetkisinin kullanılmayacağını ümit ediyorum.” dedi.

Matviyenko, Ukrayna krizinin toplum, yönetim ve ülkede barış ve istikrar isteyen taraflarla diyalog halinde çözülmesinin önemine dikkat çekti.

Putin canlı yayında yaptığı konuşmada, Ukrayna'ya ordu gönderme yetkisini hatırlattı ve bu yetkiyi kullanmak zorunda kalmamayı ümit ettiğini belirtmişti.

Cenevre'de ABD, Rusya, AB ve Ukrayna'nın katılımı ile yapılan görüşmelerde ise mutabakata varıldı. Buna göre doğu ve güney Ukrayna'da kamu binalarını ele geçiren milis gruplar silahlarını teslim edecek, gösteriler sona erecek ve Kiev yönetimi de bu eylemler için genel af ilan edecek. Rusya'nın talebi olan yerel yönetimlerin güçlendirilmesi için anayasal değişiklik kabul edilirken, Kiev'in tarafsız yapısı ile ilgili de ilerleme sağlanması bekleniyor.

Kırım'ın Rusya'ya bağlanmasının ardından doğu ve güney Ukrayna'da 10'a yakın kentte Rusya yanlısı gruplar ayaklanarak kamu binalarını işgal etmişti. İki haftadır süren eylemlerin iç savaşa dönüşmesinden endişe ediliyordu.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye'ye en fazla yatırım yapan yabancılar belli oldu
Hazar Denizi'nde güvenliği sağlamak için Türkiye ile temasa geçtiler!