Neonazi muhbiri hakkında soru işaretleri

Der Spiegel'in haberine göre, Hamburg iç istihbaratına birkaç hafta önce gönderilen, içinde Neonazilerle ilgili 15 bin veri bulunan CD'nin, ölü bulunan muhbir Thomas R. ile bağlantılı olduğundan şüpheleniliyor.

Neonazi muhbiri hakkında soru işaretleri
Neonazi muhbiri hakkında soru işaretleri
GİRİŞ 19.04.2014 20:21 GÜNCELLEME 19.04.2014 20:21

Almanya'da 8'i Türk 10 kişiyi öldürmekle suçlanan NSU terör örgütü hakkında açılan davada tanık olarak ifade vermesi beklenen ancak evinde ölü bulunan Neonazi muhbiri Thomas R. ile ilgili yeni iddialar ortaya atıldı.

Der Spiegel dergisi tarafından yayımlanan haberde, 39 yaşında evinde ölü bulunan iç istihbarat muhbiri Thomas R'nin, birkaç hafta önce Hamburg eyaleti iç istihbarat teşkilatına gönderilen, içinde Neonaziler hakkında önemli bazı bilgiler bulunan, üzerinde" NSU/NSDAP" yazan CD ile bağlantılı olabileceği bildirildi.

Haberde, "Corelli" kod adıyla bilinen muhbirin ölümünden birkaç hafta önce Hamburg Anayasayı Koruma Teşkilatı'na gönderilen CD'deki bazı verilerin, muhbir Thomas R'ye ait olabileceği kaydedildi.

Üzerinde "NSU/NSDAP" yazan ve içeriği en son 2006 yılında hazırlanan CD'de yaklaşık 15 bin verinin kayıtlı olduğu belirtiliyor. Habere göre, NSU soruşturmasını yürüten Federal Başsavcılık ile Almanya Federal Suç Dairesi (BKA) CD üzerinde incelemelerini sürdürüyor.

Yeni soru işaretleri

Der Spiegel dergisi, içerisinde Thomas R'ye ait çok sayıda fotoğrafın da bulunduğu CD ile ilgili olarak bazı yetkililerin, Thomas R'nin bilgisine başvurmak istediklerini ve kendisiyle temasa geçmek istedikleri sırada cesedini bulduklarını bildirdi. Ancak dergiye göre, bu yetkililerin kim olduğu, kim tarafından görevlendirildiği, koruma altında bulunan, yeni kimliği ve adresi gizli olan Thomas R'nin evine nasıl girdikleri bilinmiyor. Cesedi kimin teşhis ettiği de belirsizliğini koruyor. İç istihbarat konumundaki Anayasayı Koruma Teşkilatı ve İçişleri Bakanlığı, koruma altında olan muhbirin nasıl öldüğü konusunda sessizliğini koruyor.

Dergi, NSU davasında tanıklık yapması beklenen muhbirin, ölü bulunduğu evin de yeni soru işaretlerine yol açtığını bildirdi. "Corelli" kod adıyla tanınan muhbirin cesedinin bulunduğu ev, Padeborn kenti yakınlarında ve eskiden de yaşamış olduğu bir bölgede yer alıyor. 2012 yılında kimliğinin açığa çıkmasının ardından Neonaziler tarafından "hain" olarak görülen ve bu nedenle koruma altına alan Thomas R'nin, neden özellikle bu bölgede tutulduğu sorusu yanıt bekliyor. Diyabete bağlı bir hastalıktan öldüğü iddia edilen Thomas R'nin rahatsızlığının, koruma altında tutulduğu bir dönemde yetkililer tarafından bilinmiyor olması da kuşkulara yol açıyor. Habere göre, Thomas R'nin cesedi üzerinde yapılan otopside dış etkene bağlı bir ölüm nedeni tespit edilemezken, eski muhbirin zehirlenip zehirlenmediği konusunda incelemenin sonucu bekleniyor.

Uzun yıllar aşırı sağ çevrelerin içinde yer alan Thomas R'nin, NSU terör örgütünün kurucularıyla da geçmişte bağlantılı olduğu kuşkusu, muhbirin vermesi beklenen ifadenin önemini artırıyordu. Thomas R'nin telefon numarası, NSU terör örgütü kurucularından Uwe Mundlos'un telefon fihristinde bulunmuştu. Thomas R. daha önceki ifadelerinde, NSU terör örgütüyle herhangi bir bağlantısı olmadığını iddia etmişti.

NSU'nun karanlık bağlantıları

Almanya'da, 2000-2007 yılları arasında 8 Türk vatandaşının öldürülmesinin arkasında NSU terör örgütünün olduğu ancak 2011 yılında ortaya çıkarılabilmişti.

3 Neonazi tarafından kurulduğu iddia edilen NSU'nun hayattaki tek üyesi olan ve tutuklu olarak yargılanması süren Beate Zschaepe'nin susma hakkını kullanması nedeniyle karanlık bağlantılar aydınlatılamıyor ve birçok soru işareti hala yanıt bekliyor.

NSU'yu kuran Neonazilerin yıllarca yeraltında faaliyet göstermesine rağmen Alman güvenlik birimleri ve istihbaratı tarafından tespit edilememiş olması, 2011 yılının sonunda Almanya'da büyük bir skandala yol açmıştı. NSU üyelerinin geçmişte bazı aşırı sağcılar ve istihbaratçılarla ilişki kurmuş olmaları, skandalın boyutlarını dana da genişletmişti. Almanya iç istihbarat teşkilatında aşırı sağcı gruplara ve kullanılan muhbirlere ilişkin bazı belgelerin 2011 yılı sonunda imha edilmesi, kamuoyunda kuşkulara yol açmıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Naci Görür 'Aklımızı başımıza toplamamız lazım' deyip uyardı: Depremden çok zarar verir
Dubai'de sel hayatı felç etti! Yönetim halka uyarılarda bulundu...