Türk cinayetlerinde istihbarat oyunu

Almanya'da 2001-2007 yılları arasında 8'i Türk 10 kişinin öldürüldüğü Neo-Nazi cinayetlerinde Alman İstihbarat Teşkilatı'nın rolünü ortaya koyan yeni bir kitap yayımlandı.

Türk cinayetlerinde istihbarat oyunu
Türk cinayetlerinde istihbarat oyunu
GİRİŞ 26.05.2014 14:43 GÜNCELLEME 26.05.2014 14:43

"Vatan Koruma-Devlet ve NSU Cinayetleri" adlı kitabı Der Spiegel dergisinin eski yayın yönetmeni Stefan Aust ve gazeteci Dirk Laabs kaleme aldı.

Kitap, Alman İstihbarat Teşkilatı'nın iddiasının tersine cinayetleri işleyen Nasyonel Sosyalist Yeraltı üyelerinin 1990'lı yılların başından beri izlendiğini anlatıyor.

Kitaba göre, Mölln ve Solingen'deki kundaklamaların ardından Alman İstihbarat Teşkilatı'nda, Neo-Nazilerin organize terör örgütü şeklinde hareket ettiklerine ilişkin kanı oluştu.

Alman İstihbarat Teşkilatı, bunun üzerine Neo-Nazi çevrelerinden gençleri muhbir olarak kullanmaya başladı.

NSU örgütüne çok yakın olan bu muhbirlerden üçü, Nazi çevrelerinde olan biten her şeyi Alman İstihbarat Teşkilatı'na aktarıyordu.

Yıllar içinde NSU ile doğrudan bağlantısı olan muhbirlerin sayısı 20'yi aştı. Türk cinayetlerinin ortaya çıkması ve Beate Zschaepe'nin teslim olmasının ardından "Lingen" kod adlı istihbaratçı, muhbir belgelerinin silinmesini istedi.

Bunun üzerine muhbirler ve NSU üyeleriyle ilgili 300 dosya silindi. Türk cinayetlerinden sonra istifa eden Alman İstihbarat şefi Heinz From'un belgelerin bilindiğini 2012 yıllında öğrendiği belirtiliyor.

KAYNAK: NTV
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı! İran ve ABD'den peş peşe açıklamalar
Bakan Bayraktar'dan müjde! 'Birkaç ay içinde kazacağız'