AB ve ABD'den Rusya'ya yeni yaptırımlar

ABD ve AB üyeleri, Rusya'ya karşı geniş kapsamlı sektörel müeyyidelerle yaptırımlarda "üçüncü aşamaya" geçiyor

AB ve ABD'den Rusya'ya yeni yaptırımlar
AB ve ABD'den Rusya'ya yeni yaptırımlar
GİRİŞ 28.07.2014 23:08 GÜNCELLEME 28.07.2014 23:16

 Beyaz Saray, AB'nin hafta içerisinde Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar açıklamasını beklediğini ve ABD'nin de ilave tedbirler yürürlüğe koyacağını bildirdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Tony Blinken, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, Rusya'yı Ukrayna'daki ayrılıkçılara desteğini kesmeye ve Ukrayna'yı istikrarsızlaştırmaya son vermeye ikna etmek için, bazı yeni adımların gerekli olduğunu belirtti.

Blinken, ABD Başkanı Barack Obama'nın İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya'nın liderleriyle video konferans görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, mevcut yaptırımların Rusya'nın ekonomisine zarar verdiğini, ancak Moskova yönetiminin ayrılıkçılara desteğini kesmediğini belirterek, "Bu durum devam ettikçe, ayrılıkçılar ya da Rusya tarafından daha da korkunç eylemlere girişilmesi riski mevcut. Dolayısıyla şu anda Rusya'yı izlediği yolu değiştirmeye ve Ukrayna'yı istikrarsızlaştırma çabalarına son vermeye ikna etmek için ilave adımlar atılmasına ihtiyaç var" dedi.

Obama ile video konferansta Avrupalı liderlerin de bu değerlendirmeye katıldığını belirten Blinken, "AB'nin Rus ekonomisinin kilit sektörleri dahil olmak üzere, bu hafta önemli boyutta ilave adımlar atmasını bekliyoruz. Bunun karşılığında ve Avrupa ile tam koordinasyon halinde ABD de kendi tedbirlerini yürürlüğe sokacak" diye konuştu.

Blinken bir soru üzerine, Malezya Havayolları uçağının düşürülmesinde kullanıldığı tahmin edilen SA-11 füzelerinin hala Ukrayna'da, muhtemelen ayrılıkçıların ellerinde olduğuna inanıldığını da kaydetti.

AB'DEN YENİ YAPTIRIMLAR İÇİN İLK ADIM

ukrayna'daki kriz bağlamında Rusya'ya yaptırımları kademeli olarak ilerleten AB üyeleri "üçüncü aşama" olarak tabir edilen "tahripkar ekonomik müeyyidelere" hazırlanıyor.

Brüksel'de toplanan AB üyesi ülkelerin büyükelçileri, yaptırımlar listesine dahil edilecek kişi, şirket ve kuruluşlar üzerinde anlaştı.

Diplomatik kaynaklar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in çok yakın işadamlarının ilk kez yaptırımlar listesine dahil edildiğini belirtti.

İki gün içinde AB resmi gazetesinde yayımlanarak yürürlüğe girmesi beklenen ilave yaptırımlar kapsamında Rusya'nın Kırım'ı ilhakını destekleyen veya bundan maddi çıkar elde eden birey ve şirketlerin malvarlıkları dondurulacak ve bu kişilerin AB'ye seyahetleri yasaklanacak.

İlave yaptırımlara hedef olacak gerçek ve tüzel kişilerin belirlenmesinin ardından AB Daimi Temsilciler Komitesi'nde bugün üçüncü aşama olarak adlandırılan sektörel yaptırımlar üzerinde uzlaşma aranacak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ancelotti inadını kırıyor! Real Madrid'de Arda Güler gelişmesi
Alman liderin ziyareti sonrası Cumhurbaşkanlığı'ndan dikkat çeken 'İsrail' çıkışı!