İtalyan'dan Kürtler'e silah yardımına onay

İtalya Dışişleri Bakanı Mogherini, IŞİD'in sadece Bağdat için değil, bütün dünya için tehdit olduğunu belirtti.

İtalyan'dan Kürtler'e silah yardımına onay
İtalyan'dan Kürtler'e silah yardımına onay
GİRİŞ 20.08.2014 18:42 GÜNCELLEME 20.08.2014 18:42
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Çift kanatlı parlamenter sistemle idare edilen İtalya’da parlamentonun üst kanadı Senato ile alt kanat; Temsilciler Meclisi’nin Savunma ve Dışişleri komisyonları, hükümetin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) silah yardımı yapmasına onay verdi.

İtalyan parlamenterler, yaz tatillerini yarıda keserek Senato ve Temsilciler Meclisi’nin Savunma ve Dışişleri Ortak Komisyonu'nda, Matteo Renzi liderliğindeki koalisyon hükümetinin Irak’a silah göndermesini görüştü.

Komisyonda hükümet adına söz alan Dışişleri Bakanı Federica Mogherini, Irak’ta sivillerin, Hristiyan, Yezidi ve Müslümanların hayati risklerinin olduğunu belirterek, yaşanan insani trajediye cevap vermenin siyasi olduğu kadar ahlaki bir görev olduğunu söyledi.

Mogherini, “Irak’a askeri yardımlar zaruri ama bunlar uzun vadeli çözüm değil” dedi. "IŞİD sadece Bağdat için değil bütün dünya için tehdit" diyen Mogherini, IKBY'nin silah talebine yanıt vermek için Avrupa’dan başlamak üzere siyasi çerçeve oluşturma kararlığında olduklarını ve Vatikan ile de çok sıkı temas içinde olduklarını belirtti.

Mogherini, bugüne kadar Irak’ın kuzeyine, evlerini terk etmek durumunda kalan binlerce kişi için insani yardım taşıyan 6 uçak gönderdiklerini de açıkladı.

Depolarda bekleyen mühimmat gönderilecek

Savunma Bakanı Pinotti de “İtalya, Kürt peşmergelere otomatik silah ve mühimmat sağlamaya hazır” derken, ulusal orduya yönelik silah yardımında bulunmayı parlamentoya danışacaklarını ifade etti.

Pinotti, AB Konseyi’nin geçen 15 Ağustos’ta aldığı karar doğrultusunda hareket ettiklerini anlattı ve İtalya’nın AB içindeki partnerlerinden İngiltere ve Fransa’nın silah göndermeye çoktan başladığını, Almanya’nın da bunu değerlendirdiğini söyledi.

Bakan Pinotti, "silahların yeni alınmış ya da İtalya’nın aktif olarak kullandığı silahlar olmadığının altını çizdi ve gönderilmesi planlanan silahların depolarda bekleyen mühimmat olduğunu, bunun da İtalya’ya maliyetinin sıfır olduğunu" dile getirdi.

Savunma Bakanı, parlamento komisyonlarının hükümetin tasarısına destek vermesi durumunda silah gönderme işleminin birkaç gün içinde nihayete erdirileceğini de ifade etti.

Senato ve Temsilciler Meclisi’nin savunma ve dışişleri ortak komisyonunda bakanları dinleyen muhalefet partilerinden 5 Yıldız Hareketi, Irak’a silah göndermeyi utanç verici bir tercih olarak nitelendirerek, buraya gönderilecek silahların idare edilemeyeceği ve silah pazarlarının eline düşme riski olduğundan sözetti. Bakan Pinotti ise silahların başka ellere gitmemesi için muhataplarıyla sıkı kontroller çerçevesinde yakın işbirliği içinde olacaklarını kaydetti.

Bir diğer muhalif parti Sol-Ekoloji ve Özgürlük (SEL) de Kürtlere silah göndermeye karşı olduğunu açıkladı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • mehmet 9 yıl önce Şikayet Et
    doğru teşhis. Pkk yı dahada silahlandırıp ışidle birlikte sondurakları türkiye olcak sonunda Allah sonumuzu hayr etrsin
    Cevapla
  • Ersin Candan 9 yıl önce Şikayet Et
    TÜRKİYE. O yardım adı altında gelen silahların namlusu bize dönecek azıcık bekleyin.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ligden mi çekiliyorlar? Fenerbahçe'den flaş karar
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin'le görüştü! 'Hazırız' mesajı!