Camiye girip Kur'an yaktılar

Almanya’da on gün kadar önce Berlin ile Bielefeld’de çıkarılan cami yangınlarına bir yenisi daha eklendi.

Camiye girip Kur'an yaktılar
Camiye girip Kur'an yaktılar
GİRİŞ 20.08.2014 21:38 GÜNCELLEME 20.08.2014 21:38

 Bielefeld’de kimliği bilinmeyen kişi veya kişiler 45 yıl önce hizmete sokulan Süleymaniye Camii’ni yakmaya kalkıştı.

Süleyman Camii Dernek Başkanı Selim Baş, kundakçıların sabahın erken saatlerinde camiye binanın arka tarafındaki pencereyi kırarak girdiklerini açıkladı. Camiye girdikten sonra kundakçıların ilk işi iki kamerayı devre dışı bırakmak oldu.

Polis kameraların saat 04.30’da devre dışı bırakıldığını tespit etti ancak yangın saat 6 sıralarında çıkarıldı. Kundakçılar kadınların ibadet ettiği bölümde, raflarda muhafaza edilen 20’den fazla Kur'an-ı Kerim‘i toplayıp caminin ortasına toplayarak ateşe verdi.

İslam Kültür Merkezleri Birliği’ne bağlı olan Süleymaniye Camii’nde çıkarılan yangını caminin denetleme işlerini yapan ve hemen caminin bitişiğinde ikamet eden 75 yaşındaki Ali Şahan fark etti. Duman kokusu aldıktan sonra camiye koşan Şahan, kutsal kitapların üzerine sürahiyle su taşıyarak alevleri söndürdü.

Dernek Başkanı Selim Baş, "Yaşlı amcamız yangını bana haber verdi. Hemen polisi çağırdık. Zaten Semerkant Camii’ndeki yangın sebebiyle polis özel bir araştırma ekibi kurmuş. Onlar geldiler. İncelemelerini yaptılar ve delilleri toplayıp gittiler." dedi.

Berlin’deki 40 yıllık Mevlana Camii ile Bielefeld’teki Semerkant Camii’nde meydana gelen yangınların şoku devam ederken Bielefeld’te bir camide daha yangın çıkarılmasının endişeyi artırdığını belirten Baş, "Biz bunun bir sinyal olduğunu düşünüyoruz. Korkutma amaçlı bir sinyal bu. Bize gözdağı veriliyor." şeklinde konuştu.

Baş, Münster Başkonsolosu Nafi Cemal Tosyalı'nın cami cemaatini ziyaret ederek geçmiş olsun dileğinde bulunduğunu, çok sayıda Alman yerel siyasetçinin de geçmiş olsun ziyaretinde bulunmak üzere randevu talebinde bulunduğunu söyledi.

UYUM BAKANLIĞI SALDIRIYI KINADI

Kuzey Ren-Vesfalya Eyaleti İçişleri Uyum Bakanlığı Müsteşarı Thorsten Klute, Bielefeld’teki cami yangınlarını kınadı. Yangınların endişe verici bulan Klute, ibadethanelere yönelik saldırıların sadece Müslümanları değil tüm dinlerden insanları ilgilendirdiğini söyledi.

Yeşiller Partisi’nden Federal Milletvekili Volker Beck de cami yangınlarını kınadı. Beck, “İbadethanelere yapılan saldırılar din özgürlüğüne yapılmış saldırılardır. Bu saldırılarla hukuk devleti ile demokrasinin temel değerlerine saldırılmıştır. İbadethanelere yapılan saldırılar tüm cemaati endişeye sevk eder. Almanya’daki tüm Müslümanlar bilsinler ki din hürriyetine yönelik her türlü saldırıyı biz kınıyoruz." ifadelerine yer verdi.

Olay yerine gelen Müslümanların Merkez Kurulu Başkanı Aiman Mazyek ise polisten sorumluları bulmasını istedi. Mazyek, “Bunu basit bir hırsızlık olayı şeklinde değerlendirmemeleri gerekir.” dedi.

Müslümanlar Koordinasyon Merkezi (KRM) Başkanı Ali Kızılkaya ise sadece geçtiğimiz hafta Almanya’da üç camiye saldırı düzenlendiğini hatırlatarak “Buna rağmen sokağa dökülmeye gerek yok ama çok daha dikkatli olmamız gerek.” diyerek durumun ciddiyetine işaret etti.

Münster Başkonsolosu Tosyalı da Bielefeld’in çok kültürlülüğüne dikkat çekerek camilerin yakılmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fransa'dan sürpriz 'Gazze' hamlesi! 48 saat içinde...
Yerel seçim; Panorama; Son durum