'Ukrayna krizi sadece siyasi yollarla çözülebilir'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus’un başkenti Minsk’te Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile bir araya geldi.

'Ukrayna krizi sadece siyasi yollarla çözülebilir'
'Ukrayna krizi sadece siyasi yollarla çözülebilir'
GİRİŞ 26.08.2014 16:54 GÜNCELLEME 26.08.2014 16:54

Görüşmede, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ve Avrupa Birliği temsilcileri de yer aldı. Zirve öncesi tokalaşan Putin ve Poroşenko’nun ikili de görüşme yapması bekleniyor.

Putin burada yaptığı konuşmada Ukrayna krizinin güç yoluyla çözülmemesi gerektiğine inandıklarını vurguladı. Putin, “Ukrayna’da oluşan zor kriz durumuyla ilgili görüş alışverişinde bulunmaya hazırız. Bu krizi gelecekte ülkenin güneydoğu bölgesinin çıkarlarını ve o bölge temsilcilerinin barış diyalogunu göz önünde bulundurmadan güç yoluyla çözmek doğru değildir.” dedi.

Poroşenko da, Dünya ve Avrupa’nın kaderi bugün Minsk’te çözülecek.” şeklinde konuştu. Rusya, Belarus ve Kazakistan’dan barış planına destek isteyen Poroşenko, “Halen uygulamada olan barış planı Donbas’ta krizin çözümüne katkı sağlar. Katılımcılardan mümkün olduğu kadar plana destek olmalarını istiyorum.” çağrısı yaptı. Rusya sınırında etkin bir kontrol isteyen Ukrayna Cumhurbaşkanı, sınırdan silah sevkıyatının durdurulmasını ve milis güçlerin elinde bulunan Ukrayna askerlerinin salıverilmesini talep etti.

Minsk’te gerçekleşen zirvede Ukrayna krizinin yanı sıra, enerji ilişkileri, AB-Ukrayna ekonomik işbirliği anlaşması ve Rusya’da bulunan Ukraynalı göçmenlerin durumu da ele alınacak. Moskova, Doğu Ukrayna’ya insani yardım gönderilmesi ile ilgili talepleri gündeme getirecek.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP'li belediyelerdeki akraba atamaları Fatih Portakal'ı çileden çıkardı: Yazıklar olsun
Türkiye'den AB'ye rest: Hiçbir zaman kabul görmeyecek