Hitler'in doğduğu evin geleceği tartışılıyor

Avusturya’nın Almanya sınırındaki Braunau am Inn kasabasında bulunan Hitler’in doğduğu evin geleceği, Avusturya ve Almanya’da tartışılıyor.

Hitler'in doğduğu evin geleceği tartışılıyor
Hitler'in doğduğu evin geleceği tartışılıyor
GİRİŞ 29.08.2014 16:08 GÜNCELLEME 29.08.2014 16:08
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Bild gazetesinin haberine göre, üç yıldan beri boş olan evi, Nazi döneminin insanlık dışı eylemlerini hatırlatan “Sorumluluk evi” adı altında bir merkez haline getirme projesi söz konusu. Tarih Bilimci Andreas Maislinger’in projesine “Schindler’in listesi” ve “Gladyatör”  gibi Oscar ödüllü filmlerinin yapımcısı Branko Lustig’in ve Los Angeles’den çok sayıda kişinin parasal destek vereceğine dikkati çekildi.

Başta Braunau Belediye Başkanı Johannes Waidbacher olmak üzere Braunauların evin varlığından rahatsız oldukları ve mümkünse yıkılmasını istedikleri belirtilirken Tarih Bilimci Maislinger, “Kasabalarının Hitler'le bağlantısı olmamasını istemelerini anlayışla karşılıyorum. Ama bu böyle yürümez. Eğer bu kiralık Hitler evinde bir çocuk dünyaya gelir ve ailesi ona Adolf ismini verirse ne olur?” dedi.    

Yaklaşık 16 bin nüfuslu kasabada herkesten saklanmaya çalışılan bu evde, insanlık tarihinin en büyük canisi Adolf Hitler’in doğmuş olması kent halkı için bir utanç abidesi. Neonaziler özellikle onun doğum gününde buralara gelmeye çalışıyorlar. Daha bu yıl Hitler’in doğum günü 20 Nisan’da, 32 yaşındaki bir Alman evin önünde Hitler selamı vererek “Heil Hitler” diye bağırmıştı. Evin duvarından sık sık parça kazınarak hatıra olarak alınıyor. Kasabada 2001 yılından beri Hitler’in doğum gününde nikah yasağı var. Çünkü tanınmış bir Neonazi, o gün orada nikah kıydırmak için başvurmuştu.      

Tarih bilimcisi Maislinger, “Eğer burada Nasyonal Sosyalizme karşı olan bir anma merkezi kurarsak, burası Neonazilerin ilgisini kaybeder. Buna eminim” dedi.  Bu arada evle ilgili projelere soğuk bakan Braunau Belediye Başkanı’nın da bu konuda yumuşadığı ve Bild gazetesine, “Zor bir konu. Ama prensip olarak 'sorumluluk evi' projesi kötü değil” dediği belirtildi.  

Adolf Hitler, 20 Nisan 1889’da bir gümrük memurunun oğlu olarak  Avusturya’daki bu evde doğmuştu. Düşük gelirli memur babasının kiraladığı bu evde Hitler, üç yaşına kadar yaşamıştı. Evin önünde Hitler’in doğduğu ev olduğuna dair hiç bir plaket yokken sadece 1989’da Hitler’in 100. doğum yıl dönümünde Mauthausen Nazi kampından büyük bir taş getirilerek evin önüne konulmuş. Bu büyük taşın üzerine ise,  “Barış, Özgürlük ve demokrasi için. Bir daha faşizm olmasın. Milyonlarca ölünün anısına” yazılmış. Geçtiğimiz günlerde bu taşa da boya torbası atılarak yazının okunmaması sağlanmak istendi.  

Hitler’in doğum gününde evi ziyaret etmeye gelen Neonaziler halkın tepkisi yüzünden polis tarafından kente sokulmuyor. Kent bir yandan Hitler yüzünden bu kadar utanırken öte yandan 1930 yılında Hitler’e verilen “onursal yurttaşlık” unvanını ancak 7 Temmuz 2011’de iptal edildi. 

EVİN TARİHÇESİ

17. yüzyıldan kalma ev, ilk yıllarında içinde ahır ve kiralık odalar bulunan bir konaklama yeri olarak kullanılmış. 1888’den itibaren Dafner ailesi tesisi işletmeye başlamış. 19. yüzyılın sonlarında gümrük memuru Alois Hitler eşi Klara, 6 çocuğu ile bu binadan bir daire kiralamış ve küçük Adolf bu evde doğmuş. 

Adolf Hitler’in iktidara gelmesinden sonra 1938’de Hitler’in bakan seviyesindeki başbakanlık müsteşarı Martin Bormann evi son sahibi Josef Pommer’den piyasa  değerinin dört katı fiyat ödeyip Nasyonal Sosyalist Partisi adına satın almış. Ev, parti adına çalışan  kültür merkezi ve halk kütüphanesine dönüştürülmüş. Savaş sonrası, 2 Mayıs 1945’de Amerikalılar kentte girerken Nazi askerlerinin evi havaya uçurma girişimlerini son anda engellenmişler. 

Ev 1952’de mülkiyetler iade yasası uyarınca eski sahiplerine iade edilirken, aynı anda devlet tarafından kiralandı. 1965’e kadar kütüphane olarak kullanılan ev bir ara banka şubesi, 1970 yılına kadar da okul oldu. 1977-2011 arası engelliler için atölye olarak kullanıldı. 

İki yıl önce Rus milletvekili Franz Klinzewitsch, evi almak için para toplama kampanyası açmış ve gerekli olan 2 Milyon Euro’yu toplayıp evi yerle bir ettirmek istemişti. Ancak evin tarihi koruma altında olması nedeniyle satın alınıp yıktırılması yasal olarak mümkün görünmüyor. Şu an için bir emekli kadına ait olan ve boş bulunan eve, Avusturya İçişleri Bakanlığı 4 bin 500 Euro aylık kira ödüyor. 

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 1
  • satı demircioğlu 9 yıl önce Şikayet Et
    adama cani demeyin kardeşim. keşke yarım kalan işini tamamlasaydı
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İsrailli gazete Erdoğan fotoğrafıyla yayınladı: Türk planı
Fransa'dan sürpriz 'Gazze' hamlesi! 48 saat içinde...