ABD Alman casuslarını deşifre etmiş

ABD için casusluk yapan BND çalışanı Markus R'nin ABD'ye ilettiği belgelerde "bilindiğinden daha çok bilginin bulunduğu" iddia edildi.

ABD Alman casuslarını deşifre etmiş
ABD Alman casuslarını deşifre etmiş
GİRİŞ 02.09.2014 17:52 GÜNCELLEME 02.09.2014 17:52

Almanya'da ABD için casusluk yapan ve 2 ay önce gözaltına alınan Federal İstihbarat Teşkilatı (BND) çalışanı Markus R'nin "ABD'ye bilindiğinden daha fazla bilgi verdiği" öne sürüldü.

BND BAŞKANININ GÖRÜŞMELERİ SIZDIRILDI

Mitteldeutsche Zeitung gazetesinin haberine göre, Markus R, ABD'ye verdiği belgelerde BND Başkanı Gerhard Schindler'in ve yardımcılarının diğer ülkelerin istihbarat başkanlarıyla yaptığı görüşmeleri de içeriyor.

BND'NİN CASUSLARI DEŞİFRE OLDU

Söz konusu belgelerde Alman hükümetinin talimatıyla BND'nin istihbarat ve dinleme faaliyetlerini yürüttüğü ülkelerin sadece isimlerinin yer almadığı belirtilen haberde, belgelerde BND'nin gizli ikamet yerleri ve ilgili casusların isimleri ve adreslerinin yer aldığı listenin de bulunduğu ifade edildi.

Haberde ayrıca, BND'nin yabancı ülkelerin gizli servislerine karşı geliştirdiği "İstihbarat Karşı Koyma" planları ve söz konusu ülkelerde araştırılması gereken konularda ayrıntılı talimatlarının yer aldığı belgelerin de bulunduğu kaydedildi.

80 ÜLKEDE İSTİHBARAT TOPLANMIŞ

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Markus R. tutuklandıktan sonra, söz konusu belgelerdeki bilgilerin ''komik'' olduğu yönünde bir açıklama yapmıştı. Maiziere'nin konuyla ilgili yalnış bilgilendirlip bilgilendirilmediği veya konuyu önemsiz gibi gösterme çabasının olup olmadığı bilinmiyor.

Der Spiegel dergisi daha önce, Almanya hükümetinin talimatıyla BND'nin aralarında NATO ülkeleri Türkiye ve Arnavutluk'un da bulunduğu 80 ülke hakkında istihbarat topladığı iddia etmişti.

BND'nin istihbarat faaliyetleri yürüttüğü ülkelerin listesinin, BND çalışanı Markus R. tarafından geçen aylarda para karşılığında Amerikan istihbaratına sızdırıldığı ortaya çıkmıştı. Çift taraflı çalışan Markus R. 3 Temmuz'da gözaltına alınmıştı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yerel seçim; Panorama; Son durum
Alçakça anlaşmayı duyurdu!